NRK Super er tildelt Jonasprisen

Jonasprisen 2022 tildeles NRK Super for den årelange innsatsen kanalen har gjort for økt inkludering og aksept for forskjellighet. Juryen fremhever BlimE-kampanjen som et viktig virkemiddel. 

Portrett av to kvinner og en mann som overrekker pris

JONASPRISEN: Her får NRK Super og programleder Selma Ibrahim utdelt Jonasprisen for 2022 fra juryleder Øistein Anmarkrud. Til venstre står redaktør Siril Heyerdahl med prisdiplomet.. 

Foto: Ola Gamst Sæther

Jonasprisen ble overrakt NRK Supers programleder Selma Ibrahim og redaktør Siril Heyerdahl  i Georg Sverdrups hus på UiO i ettermiddag. De tok imot prisen på vegne av hele redaksjonen.

Om Jonasprisen
Jonasprisen er en ærespris etablert i 1984 som årlig tildeles en person, organisasjon eller institusjon som har medvirket til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn, hvor menneskelig variasjon og personlige særtrekk ses på som en berikelse og ikke som et problem. Æresprisen er oppkalt etter Jens Bjørneboes roman, Jonas, fra 1955. Det er Institutt for spesialpedagogikk som deler ut prisen.

Jonasjuryen består i år av professor Øistein Anmarkrud (leder), instituttleder og professor Ona Bø Wie, førsteamanuensis Ellen Irén Brinchmann og rådgiver Kathrine Høegh-Omdal.

(Kilde: Det utdanningsvitenskapelige fakultet, UiO)

– Først og fremst må jeg si at det er stor stas å få denne prisen. NRK Super er den beste jobben man kan ha i hele verden.fordi vi har verdens beste publikum. Og det å jobbe med BlimE har vært og er veldig givende. Jeg vet veldig godt hvor viktig det er å ha en god venn, sa programleder Selma Ibrahim etter prisoverrekkelsen. 

Og redaktør Siril Heyerdahl var også svært stolt over at NRK Super var tildelt Jonasprisen for 2022. 

– Tusen takk skal dere ha! Som dere ser fra TV-skjermene, medvirker vi til å skape et romsligere og mer inkluderende samfunn. Det blir ikke tydeligere. Det er utrolig rørende å få denne prisen.Hjertelig tusen takk, sa Siril Heyerdahl. 

Hun understreket også målet til redaksjonen hun leder.

– I NRK Super har vi en visjon om at vi skal være det sterkeste fellesskapet for alle barn i Norge. I den medievirkeligheten vi lever i, tror jeg det er viktigere enn noen gang tidligere. Ett av de grepene vi gjør for at vi skal være for alle, er at vi lager og bestiller produksjoner der mangfold skal være en selvfølgelighet, Det å synes, betyr at man er viktig, understreket hun. 

Trekker fram BlimE og "Sånn er jeg, og sånn er det" 

I en pressemelding fra Det utdanningsvitenskapelige fakultet går det frem at juryen spesielt vil trekke frem to satsinger i regi av NRK Super som bakgrunn for prisen. 

BlimE kampanjen har siden 2012 satt fokus på vennskap og omsorg, og har gjennom dette skapt et viktig utgangspunkt for skolers arbeid for et godt skolemiljø og økt inkludering. Videre har NRK Super gjennom programserien «Sånn er jeg, og sånn er det» gitt et godt bilde av hverdagen til barn som har ekstra utfordringer, men ikke minst, også illustrert den styrken og de ressursene disse barna har, står det i begrunnelsen fra juryen. 

Jonasprisen deles ut til personer eller organisasjoner som har medvirket til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn, hvor menneskelig variasjon og personlige særtrekk vurderes som en berikelse og ikke som et problem. Årets prisvinnere har på en troverdig og naturlig måte fått fram at ingen trenger å være utenfor, og at alle barn har viktige ressurser og styrker, mener juryen, som ble ledet av professor Øistein Arnmarksrud, som også fikk oppgaven med å utrope NRK Super som vinner av Jonasprisen 2022.   

– Norge og verden skal bli enda mer fargerik

Før kunngjøringen av prisen, holdt statsforvalter i Rogaland og tidligere helse- og omsorgsminister Bent Høie en tale for dagen. I den hyllet han forskjelligheten og et Norge i flere farger. 

DISKRIMERING: – Kjernen i diskrimininering er ikke å hindre at noen ikke får noe, men å definere et menneske med utgangspunkt i en egenskap som skiller deg ut fra flertallet og lar den egenskapen definere hele mennesket, understreket Bent Høie. (Foto: Ola Gamst Sæther)

– Da jeg var barn, var bjørnen Colargol min favoritt i svart-hvitt-fjernsyn. Først senere oppdaget jeg at han var brun og hadde isblått blikk. De vi ikke har opplevd, savner vi ikke. Men har man først opplevd farger, blir svart-hvitt aldri det samme igjen, Og for kort tid siden forsøkte en mann med våpen i hånd å ta fra oss fargene igjen. Hans verden er svart-hvitt. Han er ikke alene, selv om veldig få vil gå til de skrittene, Mange mener at det hadde vært bedre om vi skeive hadde dempet fargene litt, sa Bent Høie med stort alvor. 

Og han holdt frem.  

– Nei, kjære venner. Vi vet at både Norge og verden skal bli enda mer fargerik. Fortsatt er det for mange som presses tilbake og blir en annen enn den de er. Deres liv frarøves farger og vårt fellesskap blir unødvendig grått, sa Høie. 

– Ingen skal ta fra oss fargene igjen

– Vi trenger flere stemmer som sier at svart-hvitt er feil og trist, og at vi ikke har nok farger. Når transpersoner blir henvist til egne garderober, og personer i rullestol blir vist til bakdøren, og når mennesker som har rusavhengighet og har alvorlig psykiske helseutfordringer lever 20 år kortere enn resten av befolkningen fordi de ikke har tilgang på de samme helsetjenester som flertallet, så viser det  oss hvor viktig det var at Rosa Parks protesterte fra buss nummer 2857, så langt tilbake som i 1955, ikke fordi hun ikke kom seg til og fra jobb, men hun protesterte fordi det var noen som hadde bestemt at hennes hudfarge gjorde at hun bare kunne velge de setene som var satt av til mennesker som henne.

– Kjernen i diskrimininering er ikke å hindre at noen ikke får noe, men å definere et menneske med utgangspunkt i en egenskap som skiller deg ut fra flertallet og lar den egenskapen definere hele mennesket, understreket Bent Høie.

–  Nå vet vi at Colargol har brun pels og et isblått blikk. Ingen skal ta fra oss fargene igjen, avsluttet Bent Høie. 

MUSIKALSK BIDRAG: Sangeren Hannah Storm og gitaristen Odd Martin Skålnes stod for det musikalske bidraget under prisseremonien. (Foto: Ola Gamst Sæther) 

De kunstneriske innslagene under prisseremonien stod sangeren Hannah Storm for sammen med gitaristen Odd Martin Skålnes.  

Programmet ble ledet av instituttleder Ona Bø Wie ved Institutt for spesialpedagogikk på Det utanningsvitenskapelige fakultet, UiO. 

(Saken ble oppdatert klokken 17.15)

Emneord: UiOs priser, Det utdanningsvitenskapelige fakultet Av Martin Toft
Publisert 23. aug. 2022 14:30 - Sist endra 24. aug. 2022 11:04
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere