Byggingen av et nytt Vikingtidsmuseum starter i august, men publikumsopplevelsen kan bli betydelig svekket

Kunnskapsdepartementet har vedtatt å øke rammen for Vikingtidsmuseet. Den justerte rammen medfører likevel et kutt på anslagsvis 300 millioner kroner.

 

ARBEIDET FORTSETTER UTEN FORSINKELSER: – Vi er glade for at Regjeringen viser med handling at de vil realisere bygget sier Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Kunnskapsdepartementet har vedtatt å øke rammen for Vikingtidsmuseet til 3,1 mrd kroner. I en pressemelding uttaler rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo at han er glad for at arbeidet kan fortsette uten forsinkelser.

– Samtidig innebærer vedtaket kutt i forhold til det bygget som ble vedtatt av Stortinget. Kuttene rammer først og fremst barn, unge, skoleklasser og det nasjonale publikum, påpeker han pressemeldingen fra universitetet.

Publikumsopplevelsen blir betydelig svekket

Kunnskapsdepartementet har landet på en litt endret versjon av det som var alternativ 2 i rapporten fra Statsbygg og UiO. Dette alternativet har uendret planløsning, men kvaliteter og funksjoner i publikums- og utstillingsarealer og utomhus er redusert, eller tatt ut i sin helhet. Flere arealer, som undervisningslokaler, laboratorier, verksteder og kontorlokaler, blir kun ferdigstilt som råbygg. Publikumsopplevelsen blir dermed betydelig svekket og muligheten for å posisjonere seg som verdensledende forskningsmuseum om vikingtiden reduseres betraktelig, meddeler universitetet i pressemeldingen.

– Det er positivt at denne beslutningen ikke medfører noen irreversible kutt. Dermed kan vi fortsette arbeidet med å realisere Vikingtidsmuseet i tråd med opprinnelig plan. Det er svært viktig at vi får maksimalt ut av midlene som er stilt til rådighet. Det ligger nå et stort ansvar hos Kunnskapsdepartementet og Statsbygg for meget høy kvalitet i eier- og prosjektstyringen. En av anbefalingene fra både Concreto og i Holte-rapporten var nettopp å innføre et prosjektstyre med tett oppfølging, for en strammere styring. UiO tar gjerne en sterkere rolle her, sier Stølen.

Kan bli nødvendig å søke sponsorer om støtte.

Den justerte rammen medfører et kutt på anslagsvis 300 millioner kroner.

Det blir krevende. Samfunnsgevinsten av dette museet blir betydelig lavere om vi ikke klarer å hente de resterende 300 millioner kroner i Stortinget eller på annen måte, understreker Stølen i pressemeldingen.

Det kan også kan bli nødvendig å søke sponsorer om støtte.

Vi ser mot både næringsliv og private, nasjonalt og internasjonalt. Vi gir oss ikke før vi kan tilby et fullverdig Vikingtidsmuseum som oppfyller alle samfunns- og effektmålene, uttaler UiOs rektor.

Gravearbeidet begynner i august

Det er likevel viktig for meg å understreke at vi er glade for at Regjeringen viser med handling at de vil realisere bygget slik at vi kan ta vare på vikingtids-samlingen på ordentlig måte. UiO er stolte av å få lov å forvalte denne viktige kulturarven på vegne av hele nasjonen, sier han.

Gravearbeidet skal etter planen nå begynne i august. Planlagt åpning av det nye Vikingtidsmuseet er i 2026.

Emneord: Vikingskipshuset, Museene
Publisert 22. juni 2022 18:22 - Sist endra 22. juni 2022 18:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere