Lønnsforhandlingene i staten startet i dag

– Målet vårt i årets lønnsoppgjør er å få på plass en ny tariffavtale som sikrer lønnsutviklingen til utdanningsgruppene. Det sa Unio stats leder Guro Lind da lønnsforhandlingene i staten startet i dag.

To menn og to kvinner står utenfor en hovedinngang

FORHANDLER LØNN: Unios stats forhandlingsdelegasjon f.v: Roar Fosse, Klemet Rønning-Aaby, Jorunn Solgård, leder Guro Elisabeth Lind og Andrea Mandt.

Foto: Unio

Onsdag 20. april gikk startskuddet for hovedtariffoppgjøret i staten. Unio, LO, YS og Akademikerne skal forhandle med staten om både lønn og andre arbeidsforhold. Fristen for forhandlingene er ved midnatt 30. april.


I fjor ga Guro Lind uttrykk for skuffelse etter forhandlingsresultatet. Fram mot årets oppgjør har Unio stat derfor sondert mulighetene for en ny, felles tariffavtale med Akademikerne i staten. Etter positive sonderinger går Unio stat til forhandlingsbordet med krav om en slik avtale, går det fram av en pressemelding fra Unio. 


– I årets lønnsoppgjør har Unio stat som hovedmål å danne en ny, felles tariffavtale med Akademikerne. Slik forhandlingssituasjonen er i staten, er dette vår beste mulighet til å sikre en god lønnsutvikling for våre medlemmer, sier Lind.

Lønnsstatistikken viser at utdanningsgruppene i staten har kommet dårlig ut de siste fem årene – mens statsansatte med bare videregående eller grunnskole har høyest lønnsvekst, har de med masterudanning eller doktorgrad lavest lønnsvekst.

– Vi er nødt til å ta lønnsstatistikken på alvor. Utdanningsgruppene i staten har tapt over tid – både mot statsansatte med lavere utdanning, og mot utdanningsgruppene i privat sektor. Vi er nødt til å gjøre det vi kan for å endre dette bildet – og sonderingene har vist at muligheten til dette er størst i en ny, felles avtale med Akademikerne, sier Lind.

Emneord: Lønnsforhandlinger
Publisert 20. apr. 2022 10:33 - Sist endra 20. apr. 2022 10:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere