Vil standardisere UH-bygg for å få ned prisen

Universitets- og høyskolebygg er for dyre, mener statsråd Ola Borten Moe. Blant forslagene han vil diskutere er et eget utbyggerselskap for sektoren slik sykehusene har.

Portrett av en mann som snakker

EGET SELSKAP: Ola Borten Moe åpner for å diskutere et eget selskap for utbygging i universitets- og høyskolesektoren etter modell av Sykehusbygg og Nye Veier.

Foto: Kristoffer Furberg /Universitetsavisa

- Jeg vil ha standardisering, industrialisering av byggene. Jeg vil ha ned kvadratmeterprisen, ned mot dansk og finsk nivå. Jeg er overbevist over at de har gode bygg andre steder som har fullt ut akseptabel standard, sier statsråd Ola Borten Moe til Aftenposten, ifølge Universitetsavisa

Bakteppet er veterinærbygget til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, et bygg som i fem omganger måtte få ekstra finansiering i Stortinget.

Og mens nybygget på Ås ifølge statsråden endte med en kvadratmeterpris på 135.000 kroner om en ikke regner med den tekniske etasjen, bygges undervisningsbygg i Danmark til 40.000 kroner per kvadratmeter.

I tiden fremover kommer det flere slike storprosjekter. Livsvitenskapsbygget til Universitetet i Oslo har en estimert prislapp på nesten tolv milliarder kroner, det samme har NTNUs campussamling på Gløshaugen. I tillegg kommer Ocean Space Centre med en prislapp på snaut syv milliarder.

Til Aftenposten sier Moe at departementet nå skal sette seg ned med de aktuelle aktørene og for å se fremover.

- Staten har tenkt annerledes før. I sykehussektoren lagde man et eget selskap, Sykehusbygg, som bygger byggene. På veisiden laget man Nye Veier. Jeg opplever at det var et ganske vellykket grep som man kan se for seg å diskutere også her.

Emneord: byggeprosjekter, Universitetspolitikk, Forskningspolitikk Av Espen Halvorsen Bjørgan /Universitetsavisa
Publisert 21. jan. 2022 16:43 - Sist endra 21. jan. 2022 16:43
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere