Studenter protesterte mot at studieplasser flyttes ut av de store byene i Danmark

Studenter over hele landet protesterte onsdag mot utflyttingsplanen.

En kvinne står i en gate i København med en protestplakat

DEMONSTRERTE: Kitt Mørk deltok i demonstrasjonen og troppet opp med en hjemmelaget plakat.

Foto: Rasmus Friis/Uniavisen

Cirka 100 studenter møtte opp på Christiansborg Slottsplass for å markere hva de mener om regjeringas krav til flytting og reduksjon av studieplasser, skriver Uniavisen, ifølge Universitetsavisa.

Samme dag sendte universitetene en samlet plan til departementet der de viser hvordan de skal oppfylle kravene de er pålagt av politikerne. Planen innebærer at de fjerner langt flere studieplasser enn dem som skal flyttes.

En av dem som møtte opp for å si sin mening, var Kitt Mørk. Plakaten hadde hun laget dagen før. Hun skrev det første som falt henne inn:

«Så flyt dog selv!»

- Jeg er sint. Jeg er faktisk sint. Sint og skuffet, sier Mørk til Uniavisen. Bare noen uker tidligere fullførte hun sin utdanning i historie ved Københavns universitet.

En av talerne, Elizabeth Nielsen, karakteriserte det som nå skjer i kraftige ordelag.

- Det er en avtale som smadrer våre universiteter, og en avtale som smadrer unges framtidsmuligheter.

Kitt Mørk er med i en studentbevegelse som kaller seg Studentopprøret ’22. De arrangerer demonstrasjoner flere steder: I København, Aarhus og Odense.

- Vi er her for å vise at nok er nok, sier hun.

Målsettinga til flertallet i Folketinget er å flytte studieplasser til mindre steder og institusjoner. Dimensjoneringsavtalen handler om at 5 til 10 prosent av studieplassene som universitetene i de største byene i dag tilbyr, enten skal flyttes til mindre steder eller legges ned.

Når nå Københavns universitet heller velge å legge ned studieplasser framfor å flytte dem, skaper det hodebry for politikerne.

«Det problem, vi gerne vil løse med aftalen, er stadig det samme. Med ungdomsårgange, der bliver mindre, risikerer vi også, at uddannelsesmulighederne uden for de store byer bliver forringet. Så ryger diversiteten og de små fag. Derfor er det også så vigtigt, at vi får en udflytningsaftale og ikke en nedskaleringsaftale,» sier politiker Victoria Velásquez i Enhetslisten til Uniavisen.

- Hodeløs klappjakt på akademikere

I et innlegg i Uniavisen skriver studentrepresentantene Olivia Boesen og Anders Morten hvorfor de motvillig har akseptert dimensjoneringsavtalen da saken var til behandling i universitetsstyret ved Københavns universitet.

De ser for seg at hvis universitetene ikke selv klarer oppgaven, vil politikerne ta seg til rette.

«Vi kan ærlig talt ikke komme i tanke om noget, som vil være værre for de studerende. Hvor meget vi end er imod dimensioneringsaftalen, vil vi faktisk selv bestemme, hvordan vores uddannelseslandskab skal se ud», skriver de.

Til tross for at de stemte for, varsler de i innlegget at de vil gjøre alt for å stoppe denne «hodeløse klapjagt på akademikere.»

De reagerer særlig på at Humaniora må ta store kutt. Det Natur- og Biovidenskapelige fakultet likeså. Det blir kutt ved alle fakultetene ved Københavns universitet bortsett fra det juridiske fakultetet. Københavns universitet har fått i oppgave å legge ned eller flytte 1590 studieplasser, og har valgt å legge ned de fleste av dem.

Emneord: Danmark, Studentforhold, Norden Av Solveig Mikkelsen /Universitetsavisa
Publisert 14. jan. 2022 15:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere