UiO avlyser all vanlig studentutveksling til høsten

Universitetet i Oslo avlyser all vanlig studentutveksling til høsten. Rektor Svein Stølen beklager det, men  ser seg nødt til å gjøre det på grunn av koronasmitten i Europa og i resten av verden. 

INGEN UTVEKSLING: Det blir ingen vanlig studentutveksling for UiO-studentene til høsten. Koronaepidemien setter en strek for det. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

- UiO er et internasjonalt orientert universitet. Vi inngår i et fellesskap hvor verdien av å krysse nasjonale, språklige og kulturelle grenser står helt sentralt. Derfor er det med tungt hjerte vi ser oss nødt til å avlyse ordinær fysisk studentutveksling, sier Svein Stølen i en tekst som er lagt ut på UiOs nettsider. Selv om kortere opphold for enkeltstudenter fortsatt vil kunne gjennomføres, ser UiO seg nødt til å avlyse ordinær fysisk studentutveksling høsten 2020, heter det. 

- Vi er opptatt av å gi studentene våre forutsigbarhet og best mulige rammer for sine utvekslingsopphold. Det kan vi, slik situasjonen er nå, dessverre ikke garantere. Vi skulle svært gjerne planlagt for inn- og utreisende studenter som normalt, men det er for stor usikkerhet knyttet til hvordan smitten utvikler seg, og hvordan det påvirker undervisning, studiehverdagen og anledning til å reise. Selv om dette er en vanskelig beslutning, mener vi hensyn til helse og forutsigbarhet veier tyngst, sier Stølen.

- Vi er kommet frem til denne beslutningen etter drøftinger med både studentrepresentanter og ledelsen på alle fakulteter.

Må kunne sikre et forsvarlig læringsutbytte

- Usikkerheten medfører at studenter på studieopphold i utlandet vil kunne risikere å få avbrutt utvekslingsoppholdet. Det vil igjen skape behov for digitale løsninger og andre former for tilrettelegging midt i semesteret. I en slik situasjon vil det være vanskelig å sikre studentene et faglig forsvarlig læringsutbytte, sier Stølen.

- Vi vil ta vare på studentene våre. Vi må sikre at studenter på utveksling også får et godt faglig utbytte.

Satser på våren 2021

UiO kontakter nå de berørte studentene og partnerinstitusjonene for å informere om beslutningen.

- Våre fagmiljøer vil planlegge for et høstsemester av høy faglig kvalitet for studentene. Vårt gode internasjonale samarbeid fortsetter selv om dette semesteret blir annerledes. Vi ser også etter muligheter for å utvikle grønne, virtuelle samarbeidsformer med våre partneruniversiteter i utlandet. Et fullverdig utvekslingsopphold skal imidlertid inneholde både godt faglig utbytte og nye kulturelle erfaringer fra opphold i et annet land. Vi håper at vi våren 2021 kan ønske utvekslingsstudenter velkommen, og at våre studenter igjen kan reise på studieopphold utenlands, understreker Stølen.

Emneord: Koronavirus, Studentforhold, Internasjonalisering
Publisert 11. mai 2020 00:24 - Sist endra 12. mai 2020 11:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere