Nora Sveaass får tildelt UiOs menneskerettighetspris

Nora Sveaass er tildelt UiOs menneskerettighetspris for 2018. – Jeg er glad og overveldet, sier Nora Sveaass til Uniforum. Sveaass er psykologiprofessor ved Universitetet i Oslo og har sittet i FNs komité mot tortur.

FÅR MENNESKERETTIGHETSPRIS: Nora Sveaass er tildelt UiOs menneskerettighetspris for 2018. Sveaass er professor ved Psykologisk institutt ved UiO.

Foto: Ola Sæther

– Nora Sveaass er en av våre aller fremste eksperter på tortur og rehabilitering av ofre for tortur. Utdelingskomiteen er derfor svært fornøyd med å ha funnet en så verdig vinner av UiOs menneskerettighetspris, sier Ragnhild Hennum, leder av priskomiteen og professor i rettsvitskap ved Universitetet i Oslo.

Nora Sveaass har gjennom en lang karriere jobbet med flyktninger, menneskerettighetsbrudd og psykologiske konsekvenser av dette samt behandling og rehabilitering av mennesker utsatt for tortur og andre grove overgrep, både nasjonalt og internasjonalt, skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding. Nora Sveaass er professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

– Gir meg inspirasjon

Da Uniforum snakket med Nora Sveaass igår ettermiddag  uttrykte hun stor glede over å ha fått tildelt prisen,

– Jeg er glad og overveldet.  En slik pris får meg først og fremst til å tenke på alle dem som er blitt utsatt for tortur og overgrep og alle de ofrene og de flotte menneskene som jeg har møtt.  Denne prisen gir meg inspirasjon til å holde frem arbeidet mot tortur og andre menneskerettighetsbrudd. Det er også litt spesielt å få denne prisen selv etter å ha foreslått to tidligere prisvinnere, sier hun. 

– En fortjent pris

Også UiO-rektor Svein Stølen trekker fram hennes innsats for menneskerettighetene.

Om prisen:

Sammen med sin kone, Lisl dannet Leo Eitinger Lisl og Leo Eitingers fond i 1984.

Prisen deles ut årlig som en anerkjennelse av personlig innsats og aktivt engasjement innenfor ett eller flere menneskerettslige områder, i videste forstand.

Leo Eitinger (1912-1996) var norsk-jødisk humanist, lege og professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo. Eitinger ble født i Brno, Tsjekkia, og kom til Norge som flyktning i 1939. Under 2. verdenskrig ble han deportert til tilintetgjørelsesleirene Auschwitz og Buchenwald. Av de 762 norske jødene som ble deportert, var Eitinger én av 23 som overlevde.

Han ble senere professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo, og er kjent for sine vitenskapelige arbeider om psykiske senskader hos holocaust-ofre. Han var en utrettelig forkjemper for menneskerettighetene. Særlig jødenes, krigsfangenes og krigsveteranenes sak lå ham på hjertet.

Eitinger var kommandør av St. Olavs orden. I 1973 ble han utnevnt til æresmedlem av Den tjekkoslovakiske psykiatriske forening som takk for utviklingen av kollegiale og vitenskapelige forbindelser mellom forskere i Norge og Tsjekkoslovakia. I 1988 mottok han Fritt Ord-prisen.

 

– Vi gratulerer Nora Sveeaas med en meget fortjent pris. Hennes arbeid for menneskerettigheter og mot tortur har vunnet stor anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt. Hun er regnet som en av våre aller fremste eksperter i kampen mot tortur og umenneskelig behandling, sier Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo.

Nora Sveaass bidro sterkt til opprettelsen av et menneskerettighetsutvalg i Norsk psykologforening og har siden opprettelsen i 1998 ledet denne, går det fram av pressemeldingen. Hun var medlem av FNs torturkomité fra 2005 til 2013, og er fra 2014 medlem av FNs subkomité for forebygging av tortur. Nora Sveaass leder Health and Human Rights Info, et prosjekt med formål å formidle kunnskap, retningslinjer og erfaringer til personer som i sitt arbeid møter mennesker utsatt for grove menneskerettighetsbrudd i forbindelse med krig, konflikt og katastrofe (www.hhri.org). Hun har utviklet en manual om arbeid med kvinner utsatt for seksuell vold i konflikt. Hun er president i Rådet i den norske Helsingforskomiteen.

Dato for prisutdelingen er onsdag 5. desember 2018 kl. 18.00 i Gamle festsal i Urbygningen med påfølgende mottakelse for prisvinneren.

 • Les også i Uniforum:

– Flyktningar blir sett på som trugsmål og ikkje som menneske som treng vern for å redda livet

Nora Sveaas er gjenvalgt som UiOs FN-representant


 

Emneord: Menneskerettar, Psykologi, UiOs priser Av Martin Toft
Publisert 20. sep. 2018 06:00 - Sist endra 20. sep. 2018 10:13
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere