Demonstrerer framtidens mest lovende teknologi

- Vi må bli kvitt flaskehalsene i prosessen fra kunnskapsutvikling til markedsføring, understreket næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på forsknings- og teknologifestivalen Cutting Edge.

GRØNN FRAMTID: - Skal vi lykkes i å opprettholde velferdsstaten er vi avhengige av å utvikle mer bærekraftig teknologi og økonomi, understreket næringsminister Torbjørn Røe Isaksen under åpningen av Cutting Edge festivalen i Forskningsparken.

Foto: Ola Sæther

Tingenes internett, bioteknologi og kunstig intelligens er hovedtemaene på årets Cutting Edge-festival på UiO.

Cutting Edge-festivalen har ifølge programmet som målsetting å presentere de siste gjennombruddene, de mest interessante innovasjonene og de mest spennende selskapene som har sprunget ut av norske forskningsmiljøer, og være en møteplass for forskere, teknologer, entreprenører og investorer.

Match-making

- Vi har mange verdensledende forskningsmiljøer, men vi trenger å bli bedre på kommersialisering av forskning, påpekte fysiker Sunniva Rose under åpningen av festivalen i Ole Johan Dahls hus i Forskningsparken.

Sunniva Rose oppfordret deltakerne til å ta i bruk festivalens egen match-making software Brella. Hun oppfordret også deltakerne til å utfordre seg selv ved å velge foredrag og presentasjoner de vanligvis ikke ville gått på.

Også næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, trakk fram behovet for mer forskningsbasert innovasjon.

- Skal vi lykkes i å opprettholde velferdsstaten, er bærekraftig innovasjon helt nødvendig, påpekte Røe Isaksen i sin tale.

Det handler ikke bare om forskning og teknologi, men også om økonomi og politikk, ifølge næringsministeren, som understreket betydningen av å bli kvitt flaskehalsene i prosessen fra kunnskapsutvikling til markedsføring.

Cutting Edge 2018  

Vitenskaps og teknologifestivalen Cutting Edge 2018 er en del av Oslo Innovation Week. Arrangørene bak festivalen er Oslotech, Inven2, Conventor og Universitetet i Oslo.  

Romfartsrevolusjon

Etter næringsministeren fulgte Ane Aanesland, co-gründer og administrerende direktør i selskapet TrustMe, som fortalte om utviklingen innen nasjonal og internasjonal satelittforskning og satelittindustri. Aanesland trakk fram Elon Musk som et prominent eksempel på at romindustri og romfart ikke lenger er forbeholdt store, statlige aktører.

STUDENTINNOVASJON: NTNU-studentene Erik Johansen og Ola Kirkerud viser fram en elektrisk, førerløs racerbil.

Utstilling

 

I tillegg til et stort antall foredrag, workshops, debatter og presentasjoner, har Cutting Edge-festivalen også en utstillingsdel med et femtitalls deltakere.

Blant disse er NTNU studentene Ola Kirkerud og Erik Johansen som deltar med en elektrisk, førerløs racerbil utviklet av den tverrfaglige studentgruppa Revolve.

Tredimensjonal bioprint

Inne i lokalet vekker ikke minst bioprinteren til det svenske firmaet Cellink oppsikt. Maskinen brukes til å produsere bioblekk, en væske som brukes ved blanding av celler.

- Det neste store skrittet blir sannsynligvis maskiner som kan printe ut hudvev, forteller representantene på standen. På sikt vil denne teknologien trolig også kunne brukes til å produsere indre organer.

BIOPRINT: Et nytt øre eller en ny nese er snart innen rekkevidde, ifølge forsker Itedale Namro Redwand og salgsdirektør Daniel Lidberg fra selskapet Cellink.  

 

 

 

Av Grethe Tidemann
Publisert 25. sep. 2018 16:24 - Sist endra 27. sep. 2018 10:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere