Her er Forskerforbundets svar til Langeland

Flere har etterlyst Forskerforbundets begrunnelse for ikke å støtte den sparkede professoren Nils Rune Langelands søksmål mot staten. Nå deler han den selv.

NY RUNDE: For få dager siden sendte Nils Rune Langeland inn en anke på avslagene han har fått fra Forskerforbundet. Denne skal nå til behandling i fagforeningens hovedstyre.

Foto: Marie von Krogh / På Høyden

To ganger har Forskerforbundet avslått å gi økonomisk støtte til den sparkede UiS-professoren Nils Rune Langelands søksmål mot staten. Fagforeningen har også avvist overfor både Forskerforum og Uniforum å gi en offentlig begrunnelse for avslaget.

Nå deler professoren begrunnelsene selv.

«en alvorlig sak for Langeland»

– Disse linjene på mail er alt jeg har fått, sier Langeland til Uniforum:

Første avslag 2. mai 2018: «Når det gjelder økonomisk bistand til søksmål, har imidlertid generalsekretæren avslått søknaden. Generalsekretæren ser at dette er en alvorlig sak for Langeland, men har likevel, ut fra en helhetsvurdering, konkludert med avslag. I helhetsvurderingen er det blant annet er lagt vekt på sannsynligheten for å vinne frem med et søksmål og sakens egnethet for avklaring av prinsipielle spørsmål.»   

(I mailen datert 2. mai innvilges Langeland utgiftene til en gjennomgang av og skriving av notatet vedrørende departementets vedtak i klagesaken. Støtten er på 18 000,- eksklusiv merverdiavgift.)

Andre avslag 22. juni: «Generalsekretæren har ikke kunnet se at det fremkommer nye opplysninger i dine eposter av 15. mai, utover det som har vært fremlagt tidligere. Generalsekretæren har foretatt en ny grundig gjennomgang av hele saken, men har ikke har ikke funnet grunn til å omgjøre sitt tidligere avslag på økonomisk støtte til søksmål, meddelt i epost av 2. mai 2018.» 

– Vet jeg ikke har gjort noe galt

– Fagforeningen din tror ikke du kommer til å vinne saken. Dersom de får rett, kommer du til å sitte tilbake med en temmelig høy regning. Har du råd til å gå til sak?

– Sikkert ikke. Samtidig så vet jeg at jeg ikke har gjort noe galt. Jeg vet at jeg ikke er kvalifisert for noe så brutalt som avskjed. Avskjed ligger tett opp mot strafferetten, og er langt mer alvorlig enn en oppsigelse, påpeker Langeland.

– Jeg forstår dessuten ikke hvordan Forskerforbundet kan mene allerede nå at jeg ikke kommer til å vinne. De er ikke noen domstol, fortsetter han.

Etter å ha vært medlem i Forskerforbundet i en årrekke, er han egentlig overrasket over at fagforeningen ikke støtter ham når han går til sak.

– Når jeg ser hva slags andre saker de støtter, så blir jeg overrasket ja. Jeg har verken trakassert studenter eller vært i konflikt med kollegaer. Og det har ikke kommet et eneste varsel mot meg!

Dessuten mangler avslagene han har fått fra fagforeningene noe, hevder historikeren.

– Jeg fant nettopp ut at jeg skulle vært opplyst om en ankerett og ankefrist på avslaget. Det ble jeg ikke, sier Langeland.

Nå har han nettopp sendt inn en anke til Forskerforbundet, og venter på svar.

– Andre regler gjelder

Generalsekretær i Forskerforbundet Hilde Gunn Avløyp bekrefter overfor Uniforum at Langelands nye klage er mottatt av fagforeningen.

– Den er kommet inn, og vil bli behandlet i hovedstyret, sier hun.

At Langeland skulle vært opplyst om en klagefrist i de tidligere avslagene han har fått, er imidlertid ikke riktig, ifølge generalsekretæren. Fagforeningens reglement for juridisk bistand har nemlig som utgangspunkt at forløpet i en sak skjer i regi av dem.

– Når et medlem går ut og skaffer seg advokat selv, uten å konsultere oss, gjelder andre regler, forklarer Avløyp.

Generalsekretæren vil verken bekrefte eller avkrefte at de kortfattede begrunnelsene for avslag Langeland har delt med Uniforum, er alt han har fått av begrunnelser.

Har han fått noe mer i tillegg til mailene, for eksempel en grundigere versjon av «helhetsvurderingen» det vises til?

– Jeg minner om at dette er en personalsak, sier Avløyp.

 

 

Av Helene Lindqvist
Publisert 17. aug. 2018 12:49 - Sist endra 17. aug. 2018 13:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere