KRONIKK: Akademisk opprør mot internasjonal forlagsbransje

 – Det viste seg å være en naiv forhåpning at prinsippet om åpen tilgang ville føre til at betalingsmurene og lisensavtalene gradvis ville forsvinne. Det skriver Uniforum-skribent Sigurd Allern i dagens kronikk.

DYRE ABONNEMENT: Abonnementer hos de store tidsskriftforlagene går hardt utover budsjettene til universitetsbibliotekene, påpeker Sigurd Allern i en kronikk i Uniforum. Dette er Georg Sverdrups hus som huser  Bibliotek for humaniora og samfunnsfag ved Universitetsbiblioteket i Oslo.

Foto: Ola Sæther

Snart skal Unit – det nye direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning – starte slike lisensforhandlinger på vegne av norske universiteter og høgskoler. I vårt naboland er en slik sentral forhandlingsrunde nettopp avsluttet. Den endte med brudd. Bibsam-konsortiet ved Sveriges nasjonalbibliotek, Kungliga biblioteket, vedtok i mai å si opp lisensavtalen med et av verdens største forskningsforlag, Elsevier. Det skriver Uniforum-skribent, professor emeritus Sigurd Allern i kronikken Akademisk opprør mot en grådig, internasjonal forlagsbransje i Uniforum.

Emneord: Publisering, Forskningspolitikk, Universitetspolitikk
Publisert 15. juni 2018 13:41 - Sist endra 15. juni 2018 13:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere