UiO solgte observatoriet for én krone. Nå har de nye eierne store planer

Eierne av Solobservatoriet på Harestua jobber for en massiv oppdatering med nytt planetarium og flere overnattingsrom, designet av Snøhetta.

PLANETARIUM: Slik planlegger Tycho Brahe Instituttet AS at det nye besøkssenteret med planetarium ved solobservatoriet på Harestua skal se ut innvendig. Illustrasjon: Snøhetta / Plompmozes

Det har gått 31 år siden det ble brukt til forskning, og 10 år siden UiO forlot det for godt etter en periode med forsøk på å drive formidlingssenter og realfaglig leirskole. En stund fryktet man at hele observatoriet måtte avvikles.

Solobservatoriet på Harestua i Oppland, som UiO bygget i 1954, ble til slutt solgt til aksjeforetaket Tycho Brahe Instituttet i 2008 for én krone. Foretaket har fortsatt formidlingsaktiviteten ved anlegget, og planlegger nå en massiv oppdatering og videreutvikling.

Arkitektkontoret Snøhetta har tegnet opp planer for en rekke nybygg i området rundt det originale anlegget, som ble fredet av Riksantikvaren i 2016. Det planlegges både et nytt planetarium og overnattingsrom formet som små planeter, spredt i skogen rundt observatoriet, melder arkitektene selv i en pressemelding.

– Arkitektene har vært kreative og flinke, og tegnet opp et enormt spennende prosjekt for oss. Vi er fremdeles på et tidlig stadium, men legger disse tegningene til grunn når vi nå skal søke rammetillatelse og få på plass finansieringen, sier daglig leder ved Solobservatoriet, Vegard Rekaa, til Uniforum.

Senteret skal tilby en rekke aktiviteter innenfor astronomi, solstudier, naturvitenskap og opplevelsesaktiviteter, med både skoleklasser, næringsliv, forskere og turister som målgruppe.

Illustrasjon: Snøhetta / Plompmozes

 

 

 

Emneord: Solobservatoriet Av Nils Martin Silvola
Publisert 3. mai 2018 15:22 - Sist endra 3. mai 2018 15:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere