Lanserte første bok med funn fra Avaldsnes-prosjektet

Professor Dagfinn Skre tegnet opp et bilde av en teknologisk nyskapende jernalder- og viktingtidskultur da han presenterte funn fra Kongsgårdprosjektet på Avaldsnes i Rogaland.

KULTURSENTRUM: Professor Dagfinn Skre trakk linjer tilbake til år 200 i sin presentasjon av funnene på Avaldsnes.

Foto: Ola Sæther

– Folket på Avaldsnes har ved flere anledninger i det første årtusenet vært først ute med nye ting, fortalte Professor Dagfinn Skre ved Kulturhistorisk museum, UiO, da han torsdag kunne presentere første bok om arbeidet han har vært prosjektleder for; Kongsgårdprosjektet på Avaldsnes på Karmøy i Rogaland.

Denne første av to bøker, skrevet på engelsk og rettet mot det internasjonale forskermiljøet, samler funn fra utgravningene UiO gjorde i 2011-2012, som Uniforum har omtalt tidligere. Utgravningene har blant annet ført til mye ny kunnskap om Avaldsnes som et kultursentrum allerede i jernalderen, ved år 200. I fjor fikk prosjektet 10 millioner kroner som engangsbevilgning over revidert nasjonalbudsjett til den siste forsknings- og publiseringsfasen, som blant annet omfatter den nå aktuelle boka: «Avaldsnes – A Sea-Kings' Manor in First-Millennium Western Scandinavia».

Med blant annet forskningsminister Iselin Nybø, riksantikvar Jørn Holme og UiO-rektor Svein Stølen til stede kunne de ansvarlige for prosjektet endelig vise fram noen av funnene, og stipendiat Mari A. Østmo og professor Skre kunne fortelle om en kultur for innovasjon der ute på Avaldsnes, formodentlig lenge før «innovasjon» var et begrep.

– Bokens hovedkonklusjon er at Avaldsnes fra 200-tallet av var en base for sjøkonger. Fra dette sjøkongemiljøet vokste det norske kongedømmet fram omkring begynnelsen av vikingtiden, sa Skre, som kunne fortelle at mange av funnene er eksempler på tidlig bruk av nye skikker og ny teknologi, tegn på utbredt kontakt med andre kulturer:

•  I en grav har det blitt påvist tidlig bruk av ny gravskikk, med inspirasjon fra kontinentet.

• Den første kjente hallbygningen i Skandinavia, bygget like før år 300.

• En ny type stående steinmonumenter, først bygget på 300-tallet. De høyeste av sitt slag i Skandinavia.

• Skandinavias to første skipsgraver, fra slutten av 700-tallet.

• Osebergskipet ble bygget i Avaldsnes-regionen, viser årringmønsteret i treverket.

Andre bok om funnene ventes i 2019.

      • Les også: Fann kongeleg bygning frå mellomalderen

Emneord: Arkeologi, Kulturhistorisk museum Av Nils Martin Silvola
Publisert 22. feb. 2018 17:46 - Sist endra 22. feb. 2018 17:54
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere