To menn er arrestert for tyveriet av vikingskatter fra Universitetsmuseet i Bergen

– Dette skaper håp, sier Henrik von Achen, direktør ved Universitetsmuseet i Bergen.

SIKTET FOR VIKINGTYVERI:  To personer blir framstilt for varetektsfengsling torsdag, siktet for innbruddet på Haakon Sheteligsplass i august.

Foto: Ida Bergstrøm/På Høyden

De to mennene blir framstilt for varetektsfengsling torsdag. Fengslingsmøtet går for lukkede dører, skriver BA, ifølge På Høyden.

Politiet har bedt om fire ukers varetekt.

Grunnlaget for at fengslingsmøtene går for lukkede dører er fare for bevisforspillelse, og av hensyn til den videre etterforskningen. Den første som fremstilles for varetektsfengsling er ifølge BA en mann i begynnelsen av 40-årene som er hjemmehørende i Bergen. 

Ifølge avisen skal politiet ha beslaglagt gjenstander som knyttes til innbruddet. 

Museumsdirektør håper å få vikingskattene hjem

Henrik von Achen, direktør ved Universitetsmuseet i Bergen, øyner håp om at de stjålne gjenstandene kan komme til rette. 

– Min umiddelbare reaksjon er at dette er en positiv melding å få. Først og fremst fordi vi håper det kan øke sjansene for at vi får de stjålne gjenstandene igjen, noe som har vært vårt altoverskyggende ønske siden innbruddet, sier Henrik von Achen til På Høyden. 

Henrik von Achen har tidligere uttalt til På Høyden at han tror innbruddet er utført av profesjonelle

Knuste vindu, klatret inn

Innbruddet skjedde helgen 11-13 august 2017, da en eller flere tyver brøt seg inn i de Kulturhistoriske samlinger ved UiB. Tyvene har trolig tatt seg opp ved å klatre opp på stillaset og kunse et vindu. Rapportene viser at Nokas rykket ut til De kulturhistoriske samlinger på Haakon Sheteligs plass 10, men fant ikke noe unormalt. Vekteren som rykket ut antok at alarmen var utløst av vinden som blåste i presenningen rundt stillaset, og nullstilte alarmen. Det skal ikke ha vært montert alarm innendørs i magasinene. 

Innbruddstyvene kom seg inn i magasinområdet. Her har de hatt tilgang til gjenstander fra eldre og yngre jernalder, samt fra vikingtiden, har professor Liv Helga Dommasnes tidligere opplyst til På Høyden. 

Da de ansatte kom på jobb den etterfølgende mandag morgen, oppdaget de at tyver hadde tatt seg inn i lokalene i syvende etasje. 

Rundt 400 gjenstander fra vikingtiden ble stjålet, og er fremdeles savnet fra museet. 

DNA-analyse ga ikke treff

Den tekniske etterforskningen har så langt ikke gitt klare resultater som politiet har gått ut med. Politiet fant DNA etter to personer inne på museet. Disse ble sendt til analyse hos Kripos, men ga ingen treff i deres registre. 

Emneord: museer, kriminalitet Av Ida Bergstrøm/ På Høyden
Publisert 9. nov. 2017 14:51 - Sist endra 9. nov. 2017 14:53
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere