Rykket ikke ut til vikingskatt

Nokas-vekteren rykket aldri ut til stedet da alarmen gikk for andre gang da innbruddet på Universitetsmuseet sannsynligvis skjedde. 

Politet kom for å gjøre tekniske undersøkinger på Universitetsmuseet etter at innbruddet ble oppdaget den 14. august.

Foto: UiB

Det viser rapporter som UiB først nektet å gi innsyn i, men som NRK har fått tilgang til etter å ha klaget, skriver På Høyden. Innbruddet har skjedd en gang mellom 12. og 13. august, men ble først oppdaget 14. august. Rundt 400 vikingskatter ble stjålet - og  de er fremdeles savnet fra museet.

   • Les mer: Tror innbruddet er profesjonelt utført

Rapportene viser at den første alarmen gikk 19.42. En Nokas-vekter rykket da ut, og så at det blåste kraftig i presenningen som var utenpå stillaset. Han antok at alarmen var utløst av vinden, nullstilte den, og dro etter å ha observert på stedet en stund, men uten å bevege seg opp i stillaset, der han eventuelt kunne ha oppdaget at et vindu var knust. Vekteren gikk heller ikke inn i museet for å se om det var noen innendørs. Det var ikke montert alarmer i magasinene innendørs. 

Så langt er hendelsene allerede kjent. Men dokumentasjonen NRK har fått utlevert viser at da alarmen gikk igjen én time og førti minutter etterpå, så rykket ikke vekteren ut i det hele tatt. Han sto utenfor Nokas-kontoret rundt 300 meter fra stedet, og konstaterte at det fortsatt var mye vind, og at dette måtte være årsaken til alarmen. 

Ved vaktskiftet klokken 2200 ba han nattevakten om å nullstille alarmen. 

UiB-rektor Dag Rune Olsen er ikke fornøyd med jobben som ble gjort da alarmen gikk for andre gang. 

– De skal oppsøke alarmstedet, sjekke området rundt og nullstille alarmen. Det ble ikke gjort.

Se hvor de rundt 400 gjenstandene er funnet

Merk at kartet ikke viser nøyaktig geografisk posisjon for funnstedene. En kan gå inn på unimus.no for å få mer informasjon om gjenstandene. Kart: pahoyden.no

Emneord: kriminalitet, Museer Av Dag Hellesund /På Høyden
Publisert 8. nov. 2017 14:02 - Sist endra 8. nov. 2017 14:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere