NRK planlegger «sakte-tv» fra Blindern

Realfagsbiblioteket står i sentrum når NRK TV holder direktesendt klimakveld senere denne måneden.

FORMIDLER: Fysiker og klimaforsker Bjørn Samset står på scenen når NRK holder klimakveld fra Blindern.

Foto: Ola Sæther

Realfagsbiblioteket blir åsted for enda en NRK-produksjon om få uker, kan underdirektør og leder for Realfagsbiblioteket Live Rasmussen bekrefte overfor Uniforum. Denne gangen er nøkkelordet klima.

Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene, og dermed for alvor kunne begynne samtalen om verdens klima. Det er også bakgrunnen for at NRK2s direktesendte «festkveld for klimanerder» skal vare i nøyaktig 137 minutter fra kl 19:55 fredag 24. november.

NRK-favoritt

Fysiker og klimaforsker Bjørn Samset ved klimaforskningssenteret CICERO får en sentral rolle som formidler på scenen i løpet av klimakvelden, mens Selda Ekiz og Torkild Jemterud fra NRK skal lede selve sendingen. Realistforeningen, studentforeningen ved Mat.nat., fungerer som arrangør for kvelden.

Realfagsbiblioteket i Vilhelm Bjerknes’ hus har blitt en populær arena for NRK, som lenge har sendt radioprogrammet «Abels tårn» direkte fra scenen i foajeen. Fra og med i høst kan «Abels tårn» også ses på NRK2 på tirsdager.

– Vi synes jo det er kjempegøy å merke at allmennkringkasteren vår har tillit til oss og stoler på at vi stiller opp. De kjenner forholdene her, og vi har klart å tilrettelegge infrastrukturen for sendinger godt. Dette tillitsforholdet har vi jobbet for i mange år, sier Rasmussen til Uniforum.

Pål Solum, NRKs prosjektleder for sendingen, forteller at det var enkelt å velge Realfagsbiblioteket som scene.

– Det føltes veldig naturlig, både siden det allerede foregår tv-sendinger derfra og siden de sitter på stadig mer erfaring med denne typen arrangementer. Og så er Bjørn Samset tidligere medlem av Realistforeningen, så det passer fint med en liten hjemkomst, sier Solum.

Håper på flere utgaver

Direktesendte temakvelder er i ferd med å bli en egen nisje av sakte-tv-sjangeren for NRK, som tidligere har arrangert «Nasjonal strikkekveld», «Nasjonal vedkveld» og «1814 på 24 timer», der 50 forelesere bidro til en maratonforelesning på ett døgn fra Rikssalen i Eidsvollsbygningen.

Solum forteller at den kommende klimakvelden har et klart forbilde i to tidligere NRK-suksesser:

– Det er ingen tvil om at denne kvelden er inspirert av Frank Aarebrots direktesendte forelesninger fra Kvarteret i Bergen. Der var det også en studentforening som sto for rammen rundt, mens NRK gikk inn med regi på sendingen, sier Solum, som håper på muligheten til å produsere flere slike temakvelder fra Realfagsbiblioteket i framtiden.

Emneord: Media, Universitetsbiblioteket, Klima Av Nils Martin Silvola
Publisert 6. nov. 2017 14:28 - Sist endra 6. nov. 2017 14:28
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere