11 saker om seksuell trakassering ved UiB - rektor visste ikke om noen

Det har vært elleve saker om seksuell trakassering ved Universitetet i Bergen det siste tiåret. I forrige uke kjente ikke rektor Dag Rune Olsen til noen. 

VISSTE IKKE: Det har vært elleve kjente saker om seksuell trakassering på UiB det siste tiåret. Rektor Dag Rune Olsen kjente inntil for noen få dager siden ikke til en eneste.

Foto: Tor Farstad /UiB

En av de elleve sakene har pågått i ti år, skriver bt.no, som har fått ut sakspapirene. 

En underviser ved Det humanistiske fakultet har hatt en sak gående i ti år, og inneholder både utilbørlige, nedlatende og krenkende uttalelser, som delvis har vært av <<seksuelt trakasserende natur>>, skriver bt.no, og som blir videreformidlet av På Høyden.

Bak lukkede dører

Mannen har undervist førsteårsstudenter, og fikk både i 2013 og 2016 tilrettevisning av arbeidsgiver. Instituttet han jobber ved har også prøvd en ordning der en annen underviser var til stede når han hadde seminarundervisning. Da oppførte mannen seg korrekt. 

Men i mai 2016 fikk han en formell ordensstraff fra fakultetsstyret ved Det humanistiske fakultet. Saken gikk bak lukkede dører, og var i sin helhet unntatt offentlighet, og bare omtalt som <<personalsak>> på sakslisten. Dette er i strid med Justisdepartementet sin <<Rettleiar for offentleglova>>, som presiserer at tjenesterelaterte reaksjoner ikke er et personlig forhold, og som derfor ikke er underlagt taushetsplikt. 

Kjente ikke til én eneste sak

– Jeg har aldri tatt på, eller gjort noen seksuell tilnærming mot noen av mine studenter gjennom 27 år med undervisning. Aldri. Jeg veksler mellom å være streng skolemester og klovn, og bruker gjerne saftige eksempler for at studentene skal huske poengene. Men folk er blitt så lett krenkbare. Gjerne på vegne av andre, også om dem det gjelder ikke selv føler seg krenket, sier læreren selv til BT.

Da På Høyden intervjuet rektor Dag Rune Olsen om seksuell trakassering for halvannen uke siden kjente han ikke til noen saker om seksuell trakassering ved UiB. HR-direktør Sonja Dyrkorn hadde ikke oversikt over hvor mange saker det hadde vært i løpet av de ti siste årene. 

Men etter å ha telt endte tallet altså på elleve kjente saker. 

Olsen beklager at det tok ti år før underviseren ved HF fikk ordensstraff: 

– Det er sterkt beklagelig og helt uakseptabelt. Jeg kan bare be om unnskyldning på vegne av UiB. Når unge studenter kommer til Bergen og UiB

Emneord: Etikk, Arbeidsforhold, Arbeidsmiljø Av Dag Hellesund /På Høyden
Publisert 27. nov. 2017 10:10 - Sist endra 27. nov. 2017 10:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere