Samler nød- og kriseinfo på ett sted

På nettstedet sikresiden.no skal studenter og universitetsansatte finne nødinformasjonen de trenger, tilpasset universitetet eller høyskolen de er tilknyttet.

SIKRESIDEN.NO: – UiO har bidratt med innhold om blant annet brannvern og såkalt pågående, livstruende vold, og USIT, som er veldig gode på IT-sikkerhet og personvern, har levert mye innhold på nevnte områder, sier HR- og beredskapsdirektør Anita Sandberg. (Arkivfoto: Ola Sæther)

Foto: Ola Sæther

– Tanken er at det skal være enklest mulig å finne ut hva som er lurt å gjøre før og i nødsituasjoner, sier UiOs HMS- og beredskapsdirektør Anita Sandberg til Uniforum.

På det mobiltilpassede nettstedet sikresiden.no skal både studenter og ansatte enkelt kunne finne oppdatert info om hva som er gode valg hvis man eksempelvis opplever brann, tyveri, nettsvindel eller vold. Ved å velge kategorien «forebyggende» finner man informasjon om å forebygge slike situasjoner. Også info om opphavsrett, personvern og forskningsetikk har fått plass på nettstedet.

Løfter Vakt- og alarmsentralen

Ved å opplyse om tilhørighet får brukeren tilpasset info og riktige kontaktnumre og lenker, enten man trenger å sperre adgangskort, bytte passord eller kontakte UiOs vakt- og alarmsentral på telefon 22 85 66 66.

– Dette er en måte å få ut informasjon direkte på, som vi ikke har hatt før. Informasjon som tidligere har ligget spredt, kan samles her, og vi er spesielt opptatt av å løfte fram kontaktnummeret til Vakt-og alarmsentralen på selve forsiden til nettstedet, sier Sandberg.

Blant annet i medisinske nødstilfeller på universitetsområdet er det viktig at Vakt- og alarmsentralen varsles samtidig med nødnummeret, så ambulanser sikres åpen tilgang til pasienten.

Sikresiden.no er i en tidlig fase og kan utvides, men Sandberg er klar på at det ved akutte og pågående krisesituasjoner ikke er her man kan forvente å finne oppdatert info. Massevarsling ved slike uoversiktlige situasjoner er politiets ansvar.

Fokus på nettsikkerhet

Det er ikke bare fysiske nødsituasjoner som behandles på sikresiden.no, også nettsikkerhet og personvern er viet oppmerksomhet, med bidrag fra USIT (Universitetets senter for informasjonsteknologi) og UiOs CERT-team (Universitetet i Oslos IT-sikkerhetsgruppe).

– Hvis du oppdager noe rart med datamaskinen din eller tror du har blitt hacket, finner du gode tips og kontaktinfo til UiO-CERT på sikresiden.no, sier Ståle Askerød Johansen som jobber med IT-sikkerhet ved IT-direktørens stab og i UiO-CERT.

Hans mantra for å spare seg mye bry ved nettbruk er enkelt:

– Tenk før du klikker. Er du sikker på at lenken peker rett sted, eller at avsenderen virkelig er den du tror?

Dugnadsarbeid

Idéen om et felles nettsted for krise- og nødinfo kom fra Jorid Bodin ved HiOA (Høgskolen i Oslo og Akershus), som også har vært prosjektleder for nettstedet det drøye året arbeidet har pågått. Nettstedet har blitt til som et regelrett dugnadslag med HiOA, UiO, UiB (Universitetet i Bergen) og UNINETT som sentrale bidragsytere, og har dermed ifølge beredskapsdirektør Sandberg kostet svært mye mindre enn et eksternt innkjøpt produkt.

– HiOA har levert mye av designet og selve plattformen. UiO har bidratt med innhold om blant annet brannvern og såkalt pågående, livstruende vold, og USIT, som er veldig gode på IT-sikkerhet og personvern, har levert mye innhold på nevnte områder. Eksempel på andre, viktige bidragsytere er NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, red. merk.) med opplæringsmateriell og UiB med blant annet førstehjelp og risikoanalyser, forteller Sandberg

Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe understreker hvor viktig det nye nettstedet er.

– Vi jobber hver dag for at våre ansatte og studenter skal være trygge og sikre på jobb. Samtidig må hver og en forberede seg på at det uventede kan skje. Sikresiden.no er et viktig verktøy for at vi skal ha tilgang på viktig informasjon for å kunne handle riktig i kritiske situasjoner, sier Bjørneboe.

Sikresiden.no er allerede full av informasjon og åpen for bruk, og kan på de fleste smarttelefoner enkelt plasseres som et eget ikon blant telefonens apper. Så godt som alle landets høyskoler og universiteter har på kort tid bidratt med sin info til siden, og akkurat nå er det kun NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) som hittil ikke har tatt siden i bruk.

 

Emneord: beredskap, sikkerhet, Arbeidsforhold Av Nils Martin Silvola
Publisert 2. okt. 2017 16:07 - Sist endra 2. okt. 2017 16:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere