Giganttildeling til UiO-ledet prosjekt

Språkprofessor Karl-G. Johansson får 44,5 millioner svenske kroner i ryggen for sitt ambisiøse forskningsprosjekt om tekster fra nordisk middelalder.

MIDDELALDERENS SKRIFTBRUK: Professor Karl-G. Johansson står klar til å gå i gang med karrierens største prosjekt.

Foto: Ola Sæther

– Det ble noen glass champagne på oss etterpå, forteller Karl-G. Johansson, professor i norrøn filologi ved UiOs Institutt for lingvistiske og nordiske studier.

Han forteller om øyeblikket i forrige uke, da han mottok en gledelig e-post fra Riksbankens Jubileumsfond mens han selv satt på forelesningen til en av deltakerne i det kommende storprosjektet. Johansson kunne iskaldt videresende meldingen for å nyte kollegaens reaksjon på avstand, men senere på dagen ble det altså tid til champagne.

Norrøne tekster

Det er da også en tildeling i en størrelsesorden vel verdt å feire: Helt nøyaktig 44 555 000 svenske kroner tilfaller prosjektet som Johansson skal lede og være en av seks deltakere i. Over nyttår skal de offisielt i gang med «Modes of Modification: Variance and Change in Medieval Manuscript Culture».

– Det blir uten tvil det største prosjektet jeg har vært involvert i, konstaterer Johansson.

Han beskriver storprosjektet som et nettverk av studier med en tidsramme på åtte år. Forskerne skal ta for seg et mangfoldig utvalg tekster fra nordisk middelalder for å nærme seg et systematisk perspektiv på endringene som skjer når tekster i en manuskriptkultur flytter på seg, enten det er i geografisk avstand, tid eller bruksområde. Kildematerialet er alt fra juridiske tekster til runeinnskrifter, og de seks forskerne leder hver sin gren av studiene.

Lang prosess

– Vi har ikke prøvd å være opportunistiske og påstå at prosjektet kan redde kloden, men vært ærlige og formulert et prosjekt om det vi finner viktig å studere i vårt fagfelt. Det har Riksbankens Jubileumsfond gjenkjent og satt pris på, sier Johansson om hvordan søknaden ble jobbet fram.

Ideen hadde han selv så tidlig som i 2011, og siden 2014 har et varierende team jobbet med å planlegge søknaden, med støtte fra instituttet og forskningsrådgiver Fredrik Eugen Christiansen. Av de seks forskerne i den endelige gruppen er Elise Kleivane og Anna Horn også tilknyttet UiO, mens resten holder til i henholdsvis Tübingen, Venezia og Stockholm.

– Vi har endt opp med en veldig fin gruppe med tre kvinner og tre menn, der tre av oss har publisert mye og tre er noe mindre meritterte, forteller Johansson.

Han har unektelig et godt forhold til nettopp Riksbankens Jubileumsfond; i 2003 mottok han 14 millioner fra samme hold.

– Jeg har nok funnet noe av nøkkelen til hvordan man skriver en søknad som dette, sier Johansson med et smil.

Nå håper professoren på interesse fra annet hold også:

– Det ligger kanskje mer til rette for interesse når man allerede har dratt inn en stor bevilgning. Dette prosjektet er jo strukturert sånn at det kunne vært dobbelt så stort, og fremdeles fungert bra.

Etter planen skal prosjektet manifesteres i seks konferanser i løpet av perioden, og til slutt i en bokserie på seks bind.

Emneord: Forskningsformidling, filologi, Middelalderen, Norrønt, Forskning, Universitetssamarbeid, Språk Av Nils Martin Silvola
Publisert 26. okt. 2017 16:24 - Sist endra 26. okt. 2017 16:24

Gratulerer til Kalle, Elise og hele prosjektgjengen! Dette blir bra!

Nina Rundgren - 27. okt. 2017 08:56

Gratulerer, folkens! Dere er strålende flinke!

Kristin Bech - 27. okt. 2017 09:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere