– Barzanis siste mulighet

Historiker Chalak Kaveh ser på kurdernes folkeavstemning om uavhengighet som en dårlig timet manøver av irakisk Kurdistans leder Massoud Barzani.

FROKOSTSEMINAR: Chalak Kaveh innledet om temaet «Hva nå, Kurdistan» på HumSam-biblioteket onsdag morgen.

Foto: Nils Martin Silvola

Ved onsdagens høyaktuelle frokostseminar i regi av Fagutvalget for Midtøsten-studier ved UiO innledet historiker Chalak Kaveh om situasjonen for kurderne i Irak, Iran, Tyrkia og Syria etter forrige ukes omstridte folkeavstemning om uavhengighet. Kaveh avla sin doktorgrad ved UiOs Institutt for arkeologi, konservering og historie i fjor.

Hele 92,73 prosent av stemmene gikk til svaret JA på spørsmålet «Vil du at Kurdistan og de kurdiske områdene utenfor regionen skal bli en selvstendig stat?» Valgdeltakelsen lå på 72 prosent.

For en fullsatt Scene HumSam trakk Kaveh opp historiske linjer for dagens kurdiske situasjon. Fra 1514 ble store kurdiskdominerte områder innlemmet i Det osmanske riket, og kurderne ble splittet.

– Historisk har ikke problemet vært at det ikke har eksistert noe Kurdistan, men at det har eksistert flere Kurdistan, påpekte Kaveh fra podiet.

Han skisserte også oppvåkningen av en kurdisk nasjonal bevissthet etter første verdenskrig, med kurderopprøret i Ankara i 1925 som en nøkkelhendelse. Da tok tyrkiske kurdere, ledet av Sheikh Said, til våpen mot Tyrkias første president, Mustafa Kemal Atatürk. Opprøret ble slått ned etter en måned med kamper.

– Krig selger

I sin analyse av dagens situasjon for kurderne og spenningen rundt en eventuell selvstendig stat, understreker Kaveh at både de ulike kurdiske gruppene og regjeringene i nabolandene i Midtøsten har svært kryssende interesser og ikke kan ventes å opptre samkjørt. Historikeren tror ikke folkeavstemningen kommer til å lede til en kurdisk stat, heller ikke at det vil bryte ut krig om de kurdiske områdene.

– For media er det klart at krig selger, men dette er ikke så farlig som mange vil ha det til, sa Kaveh.

KURDISKE GERILJESOLDATER I SYRIA: Det er vanlig å fremstille kurdiske kvinner som geriljasoldater som i dette bildet fra en kurdisk avis. Foto: Kurdish Daily News

 

 

• Les også: På jakt etter eigenidentiteten til kurdiske flyktningkvinner i Noreg

Selve folkeavstemningen ser Kaveh på som en dårlig timet manøver av irakisk Kurdistans leder Massoud Barzani, som sitter flere år på overtid og stadig anklages for å holde illegitimt på makten. Det planlegges valg i irakisk Kurdistan senere denne høsten.

– Dette er Barzanis siste mulighet til å gjøre noe for å bli husket, samtidig som han øker makten sin før valget. Men timingen kunne vært bedre siden kurderne er så uenige innad, sa Kaveh.

Tålmodighet viktig

Etter innlegget sier Kaveh til Uniforum at det fra et historisk perspektiv synes viktig for kurderne å ha tålmodighet.

– Det er ikke mangel på stormer, men det kommer alltid fint vær en gang etterpå. Det er viktig at kurderne ikke faller inn i samme krigsretorikk som landene rundt nå driver med. En selvstendighetsprosess kommer uansett til å ta lang tid, avslutter Kaveh.

Emneord: Midtøsten, Syria, Tyrkia, Historie, Demokrati, Irak, Iran Av Nils Martin Silvola
Publisert 4. okt. 2017 14:51 - Sist endra 4. okt. 2017 14:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere