Københavns Universitet tar doktorgrad fra Milena Penkowa

Hjerneforskeren Milena Penkowa er fratatt doktorgraden sin av Akademisk Råd ved  Københavns Universitet.

FRATATT DOKTORGRADEN: Nå har Københavns Universitet tatt doktorgraden fra hjerneforskeren Milena Penkowa fordi hun hadde drevet med dokumentforfalskning av avhandlingen sin. (Arkivfoto)

Foto: KU / Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Den tidligere eliteforskeren og legen Milena Penkowa kan ikke lenger kalle seg doktor. Det er klart etter at Københavns Universitet har besluttet å frata henne doktorgraden sin. Begrunnelsen er at Københavns Universitet aldri ville ha behandlet doktordisputasen fra 2004, viss Det medisinske fakultetet den gang hadde visst, at Penkowa hadde forfalsket dokumenter i sin første disputas fra 2003, melder dansk TV2.

Enstemmig beslutning

Det er Akademisk Råd ved Københavns Universitet som avgjorde dette, og beslutningen var enstemmig, opplyser Københavns Universitet tirsdag denne uken. Jasper Steen Winkel, visedirektør på universitetet, kaller det "helt usædvanligt og ekstraordinært" at en forsker mister sin doktorgrad.  – Penkowa-saken er på alle måter en usedvanlig sak. Universitetet har sagt fra starten, at vi ville følge saken helt til ende og vende hver sten.  Det er vi i ferd med å gjøre nå syv-åtte år senere, så jeg mener bestemt at vi har vært grundig i vårt arbeid, sier han.

Saken begynte etter at Milena Penkowa i 2003 avleverte en disputas, som inneholdt data om rotteforsøk, hun ikke hadde gjennomført, melder dansk TV2

Vil gå til retten

Ifølge forskning.no sier Penkowa at hun har tenkt til å gå til retten for å hindre at hun mister doktorgraden.

– Dette betyr at vi kommer til å sloss i retten igjen, for jeg vil ikke finne meg i maktarroganse og maktmisbruk. Og det er dét dette er, skriver Penkowa i et innlegg på sin offentlige Facebookprofil.

Emneord: Danmark, Etikk, Medisin Av Martin Toft
Publisert 14. sep. 2017 13:34 - Sist endra 14. sep. 2017 13:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere