Hele bystyret på UiO-befaring

Som del av bystyrets årlige befaring gikk turen i dag til Universitetet i Oslo. Det er første gang alle byens politikere besøker UiO samlet.

Foto: Ola Sæther

I Professorboligen fikk rundt 80 bystyrepolitikere høre om livsvitenskapssatsingen, skoleelever, studenter og lærere. UiOs ledelse forteller at de har jobbet for å få i stand dette møtet i tre år, for det er vanskelig å samle alle bystyrepolitikerne, som ikke er heltidspolitikere.

– Dette har vi prøvd lenge å få til, for det er viktig å møte «hele pakka», ikke bare utdanningspolitikerne, sier ordfører Marianne Borgen (SV) til Uniforum.

NRK-tomten på ønskelisten

Rektor Svein Stølen presenterte flere ønsker fra UiO. – NRK-tomta er interessant, sa Stølen. Ikke for at UiO vil overta den, men fordi han mener at de beste koblingene mellom universitet og næringsliv skjer når de ligger i nærheten av hverandre, derfor håper Stølen på at tomten ikke blir regulert til boliger om NRK flytter.

Stølen sa også at han må snakke mer med Oslos politikere om reguleringsplaner og transport rundt Vikingtidsmuseet, men at nå ikke var tidspunktet for det.

– Bruk oss! Dere må utfordre de politiske partiene til å bli best på kunnskapsbyen, sa Harald Nissen fra Miljøpartiet de Grønne.

Hans råd, som tidligere aktivist, var å bruke partienes programprosess fram mot neste kommunevalg til å få partiene til å konkurrere om å være best på kunnskapssektoren.

– Døren er åpen, det er en invitasjon til dere: Kom og bruk oss, avsluttet Nissen i sitt innlegg.

Ordføreren lyttet til studentene

– Studentene savner et sted som Samfunnet i Trondheim, sa Studentparlament-leder Jens Lægreid, til nikk og anerkjennende mumling fra salen.

– Det er et bygg i St. Olavs gate 32 som vi har veldig lyst på, men det får vi snakke mer om en annen gang, sa Lægreid i henvisning til Norges geografiske oppmålings tidligere hovedkvarter på Tullinløkka, som Statsbygg er positive til at studentene kan overta.

Lægreid trakk også fram at mens kommunen bygger idrettshaller og sørger for helsetjenester til barn og eldre, må studentene selv finansiere helsetjenester og idrett gjennom semesteravgiften til SiO.

– Det er som om en klasse på videregående ble bedt om å crowdfunde helsesøster, sa Lægreid.

Dette ga ordfører Marianne Borgen noe å tenke på, og overfor Uniforum trakk hun spesielt fram Lægreids innspill som en av tingene de vil ta med seg videre.

– Det er mange ting som kom fram som er viktig å lytte til og som vi må jobbe videre med, sier Borgen.

– Vi har gledet oss til dette lenge, sa Svein Stølen til politikerne fra Oslo bystyre. Foto: Ola Sæther

Samarbeidsavtale med kommunen

– Møtet er en del av en prosess for å skape samspillet vårt, sier Svein Stølen til Uniforum.

«Samspillet» med Oslo kommune inkluderer også samarbeidsavtalen som UiO og kommunen underskrev 21. august. Ifølge den skal de samarbeide om skoler, internasjonale fagpersoner, forskningsbasert næringsutvikling og byutvikling.

– Vi jobber tett med Oslo kommune for å bygge ned noen av de tette murene som tradisjonelt har vært rundt et universitet, fortalte prorektor Gro Bjørnerud Mo.

Hun trakk fram at én av fire UiO-studenter kommer fra Oslo, halvparten av pedagogene i Osloskolen er utdannet ved UiO og rundt 120 skoler tar imot UiOs studenter til praksis.

– Studentene er den viktigste brobyggeren mellom universitetet og samfunnet, sa Mo. 

Emneord: politikk, byutvikling, Studentsaker Av Julia Loge | julia.loge@uniforum.uio.no
Publisert 28. sep. 2017 15:16 - Sist endra 28. sep. 2017 15:16
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere