To tatt for innbrudd ved vikingutstilling i Danmark

Natt til mandag brøt to menn seg inn på Danmarks Borgcenter i Vordingborg. To menn skal være anholdt. De vil ble avhørt i løpet av mandag.

Nytt tyveri av vikingskatter, denne gangen var det utstillingen «Vikingernes metropol» ved Danmarks Borgcenter i Vordingborg som fikk ubudne gjester.

Foto: Danmarks Borgcenter

Der er det i øyeblikket en stor utstilling av gjenstander fra vikingtiden. 

Utstillingen er lånt fra Vikingemuseum Hedeby i Slesvig, og  inneholder om lag 2000 gjenstander fra vikingtiden, melder den danske avisen sn.dk., skriver På Høyden som først formidlet saken i Norge.

Utstillingen, heter «Vikingernes metropol», og viser fram funn fra vikingtiden, Utstillingen åpnet i april, og skal ha vært svært godt besøk. 

Les også i Uniforum:  – Vi har god sikring

Stjal smykke-kopi

De to tyvene skal ha brutt opp en dør, og utløste dermed tyverialarmen Tyvene ble fanget opp av museets overvåkningskameraer.  Ifølge danske tveast.dk skal tyvene ha tatt seg inn i bygningen og orientert seg mot en spesiell monter.

Der skal de ha stjålet et gullkjede, som er en kopi av Hiddensee-smykket utlånt fra et museum i Tyskland. Kjedet skal være forgylt, og dermed ikke av massivt gull. Museet skal ha valgt å stille ut en kopi av smykket, av hensyn til faren for tyveri av kulturskatten.

De skal også ha stjålet seks skålformede smykker.

Gjerningsmennene skal ha forlatt bygget etter to minutter, og flyktet i bil. Politiet tok bilen igjen da den havnet bak en skurtresker på vei over Storstrømsbroen, som går fra Sjælland til Falster.

De stjålne gjenstandene skal være funnet. Ingen andre gjenstander skal ha blitt skadet eller stjålet, opplyser Danmarks Borgcenter i en pressemelding. 

«Toppsikret museum»

Borgsenterets ledelse betegner utstillingsbygningen som «toppsikret». 

– Som museum gjør vi vårt ytterste for å sikre gjenstander mot tyveri og skade, og utstillingsbygningen er en av de best sikrede i landet, med noe av det beste av moderne sikkerhetsutstyr. Det er nettopp derfor at vi har fått lov til å vise fram disse gjenstandene, sier Keld Møller Hansen i en pressemelding. 

Andre viking-innbrudd på kort tid

14. august var det innbrudd på Universitetsmuseet i Bergen. Her ble det stjålet nær 400 gjenstander fra museets utstilling fra vikingtiden. Ingen er så langt tatt for dette innbruddet, som museumsdirektør Henrik von Achen tror var profesjonelt utført

Han er overrasket over å høre om innbruddet i Danmark. 

– Det er spesielt at det skjer så kort tid etter innbruddet her, og med samme type gjenstander. Hvis det er en sammenheng, så er det en god ting. Man kan jo i så fall håpe på at det vil hjelpe politiet i Bergen, sier Von Achen. 

Politiet i Bergen har så langt ikke vært i kontakt med dansk politi om saken. 

– Vi tipser Kripos og Økokrim om dette, og så tar de seg av eventuell kontakt med Danmark videre, sier Anita Dahl i Vest politidistrikt.

Emneord: Danmark, Kulturhistorisk museum, kriminalitet Av Ida Bergstrøm og Marthe Njåstad/På Høyden
Publisert 28. aug. 2017 16:13 - Sist endra 28. aug. 2017 16:13
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere