Regjeringen vil forby ansiktsdekkende plagg

UiO vil få ansvaret for å hindre at studenter og ansatte bruker nikab på campus, dersom forslaget går gjennom.

Innvandrings- og integreringsminster Per Sandberg og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen la fram forbudet som skal gjelde på alle utdanningsinstitusjoner. 

Foto: Ola Sæther

– Vi ønsker ikke ansiktsdekkende plagg i barnehager, skoler eller universiteter. Plaggene hindrer god kommunikasjon som er avgjørende for at elever og studenter skal kunne lære godt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på en pressekonferanse mandag.

I trontaledebatten i oktober var det Arbeiderpartiet som åpnet med å foreslå et slikt forbud, som også FrP fulgte opp, før de til slutt fikk støtte fra kunnskapsministeren. Nå har regjeringen sendt forslaget ut på høring.

– I FrP er det mange som føler at man endelig har nådd mål i kampen for å forby nikab og burka. Dette er et klart og tydelig budskap om at dette er noe vi ikke aksepterer og som vi også oppfatter som kvinneundertrykkende. Det hører ikke hjemme i Norge, sier fungerende innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (FrP). 

UiO: Ikke sett behov for totalforbud

Høyskolene i Telemark og Østfold har allerede lokale forbud, men ifølge Isaksen er regulering av klesplagg et så inngripende vedtak at det bør være forankret i nasjonal lov.

– Å kunne se ansiktene til hverandre er en viktig verdi, og det er viktig for undervisning og for at lærestedene skal kunne være gode møteplasser, sier Isaksen.

I regjeringens forslag er det opp til hver enkelt institusjon å inkludere forbudet i sine regler og fastsette sanksjoner dersom forbudet brytes.

UiO har i lang tid hatt som politikk at studenter kan nektes å bære nikab (eller andre plagg) der dette har en faglig begrunnelse. Det er for eksempel slik at alle som studerer medisin, skal bruke sykehustøy, noe som ikke er forenlig med bruk av nikab, forteller UiO-rektor Ole Petter Ottersen.

– Universitetet i Oslo har ikke sett behov for et totalforbud mot nikab da dette har vært en marginal problemstilling på UiO. Dersom det blir innført nasjonale regler, forholder vi oss selvfølgelig til dem, sier Ottersen til Uniforum.

En nikab dekker mesteparten av ansiktet, men ikke øynene. Ingen har tall for hvor mange som bruker slike plagg i Norge i dag. Illustrasjonsfoto: Ola Sæther

Gjelder hele campus

Forbudet skal gjelde både i offentlige og private institusjoner, og omfatter barnehager, grunnskoler og videregående opplæring, voksenopplæring, folkehøyskoler, fagskoler, universiteter og høyskoler og norskopplæring for innvandrere. På disse institusjonene skal forbudet gjelde alle, både studenter ansatte. 

Forbudet skal kun gjelde plagg som dekker ansiktet, som for eksempel finlandshette, masker og nikab.

– Det er et viktig poeng for oss at dette er et begrenset forbud. Det er helt uaktuelt for regjeringen å gå videre og ha et forbud mot hijab eller caps, sier Isaksen til Uniforum.

Samtidig foreslår regjeringen unntak for plagg som brukes av hensyn til pedagogiske, helsemessige, klimatiske eller sikkerhetsmessige forhold. Det kan være verneutstyr eller munnbind. 

– Det vil gjelde for campus og studenter, så det vil også gjelde på lesesalen, for eksempel. Men hvis du ikke er student og bare skal opp til Damplassen i Ullevål hageby for å kjøpe en bolle, så kan du gå over campus med et ansiktsdekkende plagg, sier Isaksen.

Studenter kan bli utvist

– Det er ingen som skal håndheve forbudet i den betydningen at noen skal rive av en nikab eller burka. Det er en veldig dårlig idé å gjøre, sier Isaksen.

Sandberg og Isaksen sier at sanksjonene vil bli konkretisert gjennom høringsprosessen, men begge har formeninger om dette. Sandberg mener utvisning kan være en mulig straff.

– Det er naturlig at hvis det kommer studenter som har et ansiktsdekkende plagg, at de blir bedt om å ta det av. Eller så vil det være naturlig at de ikke kan være studenter lenger, hvis de insisterer på at de skal dekke til ansiktet, sier Isaksen.

Isaksen legger til at ingen skal bli politianmeldt for å gå med burka eller nikab.

NSO er imot

Norsk studentorganisasjon har vedtatt at de ikke støtter et slikt forbud. De mener at alle fritt skal kunne bære ulike klesplagg eller symbol, så lenge de ikke er til hinder for gjennomføring av undervisning og praksis.

«Dersom enkelte klesplagg eller symboler ikke skal tillates, skal det ligge en sterk og konkret faglig vurdering til grunn. En faglig begrunnelse krever at eventuelle innskrenkninger i enkeltstudenters frihet gjøres lokalt. Dersom det er enkelte studieprogram der heldekkende plagg vil være til hinder for undervisning eller praksis, må dette komme tydelig frem i informasjonen om studieprogrammet og emnet. Et slikt vedtak skal kunne overprøves av styret ved den enkelte institusjon», heter det i resolusjonen.

Emneord: Regjeringen, Universitetspolitikk, Religion Av Julia Loge | julia.loge@uniforum.uio.no
Publisert 12. juni 2017 13:04 - Sist endra 12. juni 2017 15:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere