Orhan Pamuk lager filial av Uskyldighetens museum i Kulturhistorisk museum

Nobelprisvinner Orhan Pamuk har i utstillingen The Art of Fiction forsøkt å gjenskape Uskyldighetens museum i Istanbul på Kulturhistorisk museum.

USKYLDIGHETENS MUSEUM: Orhan Pamuk i Uskyldighetens museum i Istanbul. Nå vil noen av effektene og tingene fra Pamuks eget museum bli vist på Kulturhistorisk museum ved UiO.(Foto: Uskyldighetens museum/The Museum of Innocence)

The Art of Fiction

Åpner for publikum tirsdag 23. mai klokka 10.00.

Les mer om utstillingen på nettsidene til Kulturhistorisk museum.

I morgen åpner utstillingen "The Art of Fiction" i Kulturhistorisk museum. Utstillingen er basert på den tyrkiske forfatteren og nobelprisvinneren Orhan Pamuks eget museum i Istanbul, "Uskyldighetens museum" - et museum som begynte med å stille ut effekter, klær og ting som spilte en sentral rolle i livet til hovedpersonene i romanen "Uskyldighetens museum", som kom ut på norsk i 2010. 

Romanen er også en hyllest til byen Istanbul. Utstillingen er kurert av Selene Wendt fra The Global Art Project og produsert av Orhan Pamuk og Kulturhistorisk museum. Orhan Pamuk vil selv være til stede både i Kulturhistorisk museum og i Litteraturhuset de første dagene av utstillingen.

Kulturhistorisk museum skriver at Uskyldighetens museum er "både en roman og et museum, skapt i gjensidighet med hverandre. Romanens hovedperson Kemal samler ting til minne om en umulig kjærlighet. Han planlegger å åpne et museum i leiligheten hvor kjæresten og hennes familie bodde, og kontakter Orhan Pamuk for å fullføre prosjektet og skrive hans historie. I roman og museum veves fiksjon og virkelighet sammen i et prosjekt som trosser alle kategorier og spør: Hva er ekte og hva er kopier? Hva bør et museum være? Hva er forholdet mellom romankunsten og virkeligheten?".

Det er Universitetet i Oslos tyrkiskprofessor, Bernt Brendemoen som har oversatt "Uskyldighetens museum" til norsk, slik han også har gjort med flere andre av Orhan Pamuks romaner.

Emneord: Litteratur (skjønn-) og forfattere, Kultur, Museene, Tyrkia
Publisert 22. mai 2017 00:55 - Sist endra 22. mai 2017 11:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere