Franskmannen Yves Meyer får Abelprisen 2017

Franskmannen Yves Meyer (77) er tildelt Abelprisen i matematikk for 2017. Det kunngjorde Det Norske Videnskaps-Akademi klokken 12.00 i dag.

ABELPRISVINNER: Franskmannen Yves Meyer fra École Normale Supérieure Paris-Saclay, er tildelt Abelprisen i matematikk for 2017.

Foto: B. Eymann/Académie des sciences

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2017 til Yves Meyer (77), École Normale Supérieure Paris-Saclay, Frankrike, “for hans nøkkelrolle i utviklingen av den matematiske teorien om wavelets ”, går det fram av en pressemelding fra Det Norske Videnskaps-Akademi. Det var preses Ole M. Sejersted som kunngjorde navnet på årets Abelprisvinner,

Yves Meyer vil få overrakt Abelprisen av kong Harald V i Universitetets Aula i Oslo 23. mai.

Abelprisen er en anerkjennelse av bidrag av usedvanlig dybde og innflytelse innen de matematiske vitenskaper og har vært utdelt årlig siden 2003. Prisen er på 6 millioner kroner.

Yves Meyer var den visjonære lederen i den moderne utviklingen av wavelet-teorien, i skjæringspunktet mellom matematikk, informasjonsteknologi og numeriske beregninger og simuleringer.

Wavelet-analyse har vært anvendt innen en rekke svært forskjellige områder, som anvendt og numerisk harmonisk analyse, datakompresjon, støyreduksjon, medisinsk bildediagnostikk, arkivering, digital kino, dekonvolusjon av bilder fra romteleskopet Hubble, og LIGOs nylige påvisning av gravitasjonsbølger skapt av en kollisjon mellom to svarte hull.

Les mer om Yves Meyer på nettsidene til Det Norske Videnskaps-Akademi.

Emneord: Abelprisen, Matematikk, Internasjonalisering
Publisert 21. mars 2017 12:44 - Sist endra 21. mars 2017 15:22
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere