NHO vil fjerne mange av Norges 900 mastergrader

En «klar systemsvikt» i høyere utdanning gjør at for mange studerer samfunnsfag rettet mot jobb i offentlig sektor, mener NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

VIL HA MER TEKNOLOGI: NHO-direktør Kristin Skogen Lund vil ha flere studieplasser i teknologi og realfag og færre innenfor humaniora og samfunnsfag.

Foto: Martin Toft

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) foreslår derfor endringer for å skape en grønn fremtid, skriver Aftenposten i dag. NHO mener det er nødvendig med færre studieprogrammer og færre studenter i samfunnsfag og humanistiske fag. Samtidig ønsker NHO flere studenter i realfag og teknologi. Det blir understreket at Norge ikke kan holde seg med 900 ulike masterprogrammer. Endringsforslagene blir lagt fram under NHOs årskonferanse førstkommende torsdag.

For mange økonomiutdanninger

– Det er en klar systemsvikt når vi ser at den store veksten innen utdanning har skjedd i samfunnsfag og humanistiske fag. Til sammenligning er kapasiteten innen realfag og ingeniørfag lite utvidet, sier Kristin Skogen Lund til Aftenposten. Hun viser til at det er omtrent 35 forskjellige utdanninger innenfor økonomi og administrasjon. – Det trenger vi ikke, sier hun.

NHO bommer

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener NHO bommer på noe av sin kritikk. Han viser til at det satses på teknologiutdanninger og at det heller ikke er slik at finansieringssystemet tvinger universiteter og høgskoler til å opprette studieplasser i humaniora og samfunnsfag. – Det kan virke som fordommene mot arbeidslivsrelevansen til humaniora og samfunnsfag fortsatt er litt for fremtredende, sier Torbjørn Røe Isaksen til Aftenposten.

– Stemmer ikke

Prorektor Ragnhild H. Hennum ved UiO synes også NHO-direktøren kommer med et bomskudd. – For UiOs tilfelle stemmer det ikke at veksten i studieplasser de siste årene har kommet innenfor samfunnsfag og humanistiske fag. Nye studieplasser har i all hovedsak kommet innenfor teknologi og realfag, sier Hennum til Aftenposten. Hun peker også på at det er Kunnskapsdepartementet og ikke lærestedene som tildeler studieplasser.

Emneord: Universitetspolitikkk
Publisert 3. jan. 2017 11:18 - Sist endra 3. jan. 2017 11:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere