Æresdoktor Zygmunt Bauman er død

En av verdens viktigste vitenskapelige stemmer, sosiologiprofessor Zygmunt Bauman døde mandag, 91 år gammel. I 1997 ble han utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo.

DØD: Æresdoktor ved UiO, og en av verdens mest kjente vitenskapelige stemmer, Zygmunt Bauman er død. Han ble 91 år gammel.

Foto: Massimo Demelas/Wikimedia Commons

Zygmunt Bauman var av jødisk-polsk opprinnelse, og ble født i Poznan i Polen i 1925.Han døde i sitt hjem i Leeds i Storbritannia mandag 9. januar.

Han er forfatter av 57 bøker om fast og flytende modernitet, globalisering og forbruk og om Holocaust, etikk og moral, ifølge Store Norske Leksikon.

Da sosiologiprofessor Zygmunt Bauman ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo, ble han presentert på denne måten:

"I 1989 fikk han den prestisjetunge Amalfiprisen for Moderniteten og Holocaust. I denne boken viser han hvordan Holocaust ikke kan tolkes som et utslag av rasehat hos det tyske folk, eller forklares med psykologiske avvik hos Hitler og hans medarbeidere. Ifølge Bauman kan jødeutryddelsen derimot forstås som en logisk følge av opplysningstiden og det moderne prosjekt: Nytte, produksjon og orden er blitt overordnede mål for nasjonalstaten. Solidaritet og ansvar for medmennesker er forskjøvet fra enkeltindividet til et ansiktsløst byråkrati."

Ifølge Store Norske Leksikon har Zygmunt Bauman vært på flukt fra tre store idelogier i samtiden: nazismen, kommunismen og sionismen til han fant sitt endelige hjem i Leeds i England. Han deltok i frigjøringen av Berlin fra nazistene i 1945. Han har bodd både i Polen, Israel og i England.

Emneord: Sosiologi
Publisert 11. jan. 2017 11:07 - Sist endra 11. jan. 2017 11:07
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere