Nå kommer pensumboka om Dylan

I vår tok 50 studenter eksamen i studieemnet om Bob Dylan ved Universitetet i Oslo. I kveld lanseres boka ”Bob Dylan – Mannen, myten og mennesket” på Litteraturhuset, basert på forelesningene.

DYLAN-FORELESNINGER ER BLITT BOK: Reidar Aasgaard satte i vår i gang en forelesningsrekke om Bob Dylan. Nå er han redaktør for boken som inneholder alle forelesningene.

Foto: Ola Sæther

Studiet på 10 studiepoeng om Bob Dylan startet opp i januar i år. Nå kommer boka, som er basert på forelesningsrekken og inneholder mye og variert lesestoff for alle som måtte være interessert i Dylan.

Til forskjell fra andre Bob Dylan-biografier tar denne boka for seg blant annet Dylans besøk i Norge, hvordan plateomslagene gjenspeiler ulike faser i Dylans karriere og en undersøkelse av Dylans norske tilhengere. Ikke minst er det en fagbok beregnet som pensum, og det blir den også når studiet fortsetter med nytt kull kommende semester.

– Dette er en bok som favner mange lesergrupper, sier fagansvarlig for studieemnet og professor ved Institutt for filosofi, idé- og kulturhistorie og klassiske språk (IFIKK), Reidar Aasgaard, som er redaktør for boka.

Talsperson med resignasjon

Både boka og studiet beskriver Bob Dylan som en tradisjonstolk som representerer budskapet fra 60-tallsgenerasjonen, men også som en talsperson for postmodernistisk tenkning.  

– Fra 90-tallet og 2000-tallet har han fått en mer kritisk holdning til maktpolitikk og en begrenset tro på ismer. Han har et mer pessimistisk syn på verden og er mer skeptisk til menneskets vesen. Samtidig har han fortsatt en tro på menneskene og kjærligheten, tross alt, sier Reidar Aasgaard.

Dybde og slitestyrke
Aasgaard ble ikke spesielt interessert i Dylans musikk før på 2000-tallet.
– Det var en dybde i tekstene som fanget meg. Samtidig blir han ikke selvutleverende. Det er noe personlig og eksistensielt i tekstene som alle kan kjenne seg igjen i.

– Hvorfor er det akkurat Bob Dylan som har oppnådd den posisjonen han har i populærkulturen? 

– Jeg tror det har noe å gjøre med at han har gått sine egne veier. Han har et unikt talent, særlig når det gjelder å skrive sangtekster. Dylan har en dybde og en slitestyrke som går langt over andre artister. Det skal mye til å overgå ham, smiler Aasgaard.

I vårsemesteret skal et nytt kull ta studieemnet om Bob Dylan, denne gangen med flere studieplasser.

– Vi opplevde stor suksess med studiet i vår og håper det er mange som kommer nå også, sier Aasgaard.

 

Emneord: Musikk, Undervisning, Idehistorie, Studentforhold Av Helen Hillevi Ruud
Publisert 15. nov. 2011 16:02 - Sist endret 17. nov. 2011 11:35

Visste ikke at det er så mange som tok eksamen i Bob Dylan! I tillegg er jo dette lenge siden. Det varmer et Bob Dylan hjerte at dette faktisk er mulig!

HalvdanPedersen@webid.uio.no - 4. juli 2016 14:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere