Egypts kvinner må organisere seg

Den egyptiske menneskerettighetsforkjemperen Dr. Nawal El Saadawi er tildelt Universitetet i Oslos menneskerettighetspris – Lisl og Leo Eitingers fond for 2011.  

UTRETTELIG INNSATS: Nawal E. Saadawi er blitt forfulgt, truet og fengslet for sin virkesomhet. Mandag forleste hun på Universitetet i Oslo.

Dr. Nawal El Saadawi får prisen for sin utrettelige innsats og sitt aktive, internasjonale engasjement, heter det i begrunnelsen. Det er spesielt hennes innsats for kvinners sosiale og intellektuelle frihet og deres juridiske stilling som blir trukket fram.

Nawal El Saadawi holdt i tilknytning til prisutdelingen også årets Torkel Opsahls minneforelesning med temaet Creativity, Dissidence, Women and the Revolution.

Prisen som er på 30 000 kroner, samt et litografi av Frans Widerberg, ble tildelt under en seremoni i Gamle Festsal.

 

PÅ TALERSTOLEN UNDER PRISUTDELINGEN: – Jeg er lykkelig over å bli satt pris på i Norge, og ulykkelig fordi jeg ikke mottar slike priser i mitt eget hjemland, uttalte Nawal E. Saadawi før seremonien i Gamle festsal.

– Den største prisen jeg får, er når en person forteller meg at hun eller han har lest en av bøkene mine og fått noe ut av det. Jeg er lykkelig over å få denne prisen fordi det betyr at arbeidet mitt blir verdsatt. Samtidig er jeg ulykkelig fordi jeg ikke får slike priser i mitt eget land, uttalte El Saadawi til Uniforum før seremonien.

Den 80 år unge Nawal El Saadawi er fortsatt meget aktiv. Våren 2011 deltok hun i demonstrasjonene på Tahrir Square i Kairo. Hun skriver på en ny roman, og omtaler seg selv som gudmor for den nystiftede organisasjonen The Egyptian Woman Union.

– Organisering er den viktigste veien til makt, understreker hun.

Forfatter og feminist

El Saadawi er egyptisk forfatter og feminist. Hun er utdannet lege og psykiater og har forsket på kvinner og psykiske lidelser. Hun ble sagt opp fra sin stilling som direktør for Public Health Education i Helsedepartementet etter at hun publiserte en bok om tabubelagte temaer som omskjæring av kvinner og kvinners seksualitet.

Nawal El Saadawi har flere ganger mistet sitt arbeid på grunn av sin virksomhet. Hun er blitt truet på livet av muslimske fundamentalister, blitt utsatt for politisk forfølgelse og fengslet. På 1980-tallet ble hun tvunget til å forlate Egypt. Hun er tildelt titler og verv ved universiteter som Harvard, Yale, Columbia, Sorbonne, Georgetown, Berkeley og Kairo University. Hennes arbeider er oversatt til over 20 språk.

 

AKTIVIST: Nawal El Saadawis kom til Norge sammen med Dina Amiri som leder det midlertidige styringsrådet for Den egyptiske kvinneunionen, en organisasjon dannet under den arabiske våren

 

 

 

 

Emneord: Priser, Menneskerettar, Egypt, Internasjonalisering Av Grethe Tidemann
Publisert 15. nov. 2011 10:38 - Sist endret 15. nov. 2011 15:03
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere