Oxford gransker Statoils Iran-kontakt

Oxford University har igangsatt gransking av tidligere president Rafsanjanis sønn for mistanke om at noen andre har skrevet deler av sønnen Mehdi Hashemi Rafsanjanis doktorgradssøknad. Han er identisk med mannen som drog Statoil inn i en korrupsjonsskandale i 2002.

GRANSKER: Oxford University gransker om andre har skrevet doktorgradssøknaden til sønnen til den tidligere iranske presidenten Ali Akbar Rafsanjani.Sønnen er den samme som førte Statoil inn i en stor korrupsjonsskandale.

Foto: Ola Sæther

Mehdi Hashemi Rafsanjani startet sitt femårige doktorgradsløp i oktober i fjor. Tema er den iranske grunnloven.

Innsidehjelp

Ifølge The Guardian varslet minst to vitenskapelige ansatte Oxford University om at Rafsanjani jr. har fått kyndig hjelp fra personer innenfor Oxford-miljøet til å formulere deler av doktorgradssøknaden.

Det er også anklager om at Rafsanjani ikke tilfredsstiller universitetets krav til engelskkunnskaper tilstrekkelig for å kunne gjennomføre en avhandling. Han skal heller ikke bo i tilstrekkelig nærhet til Oxford by i henhold til universitetets regler.

Universitetets eget regelverk slår fast at en søknad om opptak til doktorgradsstudiet skal være forfatterens egen.

En av bedømmerne av søknaden innvender at han ikke var klar over hvem som stod bak, ettersom Rafsanjani i søknaden brukte sitt andre familienavn – Bahramani.

Oxford University har nedsatt en granskingsgruppe, ledet av en tidligere viserektor.

Handlet med Statoil

I norske avisarkiv går det klart fram at sønnen av tidligere president Ali Akbar Rafsanjani også er mannen bak Statoils store korrupsjonsskandale i 2003. Da måtte Statoilsjef Olav Fjell gå av etter at det ble avslørt at selskapet i 2002 hadde inngått en avtale med det britiske investeringsselskapet Horton Investment  om konsulentoppdrag for 115 millioner kroner over 12 år.  Det ble regnet som et skalkeskjul for en direkte pengestrøm fra Statoil til Mehdi Hasmemi Rafsanjani, som var eier av selskapet.

Bot og forlik kostet 160 millioner

Han var samtidig direktør for et av datterselskapene til det iranske statsoljeselskapet NIOC, en av Statoils partnere i Iran. Konsulentavtalen skulle gjøre det lettere for Statoil å etablere seg i Iran. Kort tid etter fikk Statoil operatøransvaret for gassfeltet South Pars. I Norge vedtok Statoil i 2004 en bot på 20 millioner kroner uten innrømmelse av skyld eller avvisning av straffskyld.

To år etterpå inngikk selskapet et forlik med amerikanske myndigheter på 140 millioner kroner, samtidig som selskapet erkjenner bestikkelser av iranske tjenestemenn.

Det ble altså dyrt for Statoil å handle med Medhi Hasmemi Rafsanjani.  Nå er den samme mannen som Statoil inngikk forretninger med, i hardt vær ved Oxford University for å ha latt andre skrive doktorgradssøknaden sin. 

Regimemotstander

Mehdi Hashemi Rafsanjani er sønn av den tidligere iranske presidenten Akbar Rafsanjani som også har vært toppdirektør for det mektige, statlige gasselskapet. Far og sønn har siden havnet i unåde under den nåværende presidenten – Mahmoud Ahmadinejad. De hadde en fremtredende rolle i organiseringen av opposisjonens valgkamp i 2009.

En av varslerne har selv iransk bakgrunn. Rafsanjanis forsvarere hevder doktorgradstudenten er et offer for en heksejakt, med bakgrunn i iransk innenrikspolitikk.

I følge The Guardian har iransk presse i det siste forlangt at Mehdi Hashemi Rafsanjani vender hjem for å forsvare seg mot anklager om korrupsjon og underslag.

 (Kilder: The Guardian, Universitetsavisa, Stavangeravisen.no og ntb)

 

 

Emneord: Storbritannia, Næringsliv, Iran, Etikk Av Martin Toft
Publisert 31. mars 2011 14:15 - Sist endret 31. mars 2011 14:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere