Bekymret for akademisk frihet i Hviterussland

Statsråd Tora Aasland i Kunnskapsdepartementet er bekymret over tilstanden for akademisk frihet i Hviterussland. Hun har nå fått med seg utdanningsministre fra seks andre europeiske land som sender et felles brev til sin kollega i Hviterussland,står det i ei pressemelding.

UROLIG: Statsråd Tora Aasland i Kunnskapsdepartementet er urolig for situasjonen for den akademiske frihet i Hviterussland.

Foto: Martin Toft

Det er ministrene fra Danmark, Estland, Finland, Latvia, Nederland og Sverige som til nå har sluttet seg til Aaslands initiativ:

– Vi er alle bekymret for den akademiske friheten i Hviterussland og ber ministeren gripe inn, sier Tora Aasland i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Etter urolighetene ved presidentvalget like før jul har studenter og akademikere som deltok vært utsatt for arrestasjoner, trakassering og overgrep. Mange risikerer utvisning fra universitetene og andre disiplinære tiltak som i praksis kan gjøre det vanskelig for dem å fullføre utdannelsen. Dette kommer på toppen av den generelt ufrie stillingen som universitetene har i landet.

Gjennom sin henvendelse følger Aasland opp et initiativ fra flere europeiske studentorganisasjoner i regi av European Students Union.  I Norge var det Norsk studentorganisasjon som formidlet ønsket videre og ba Aasland om å ta saken.

I konsultasjon med sine kolleger i andre europeiske land møtte Tora Aasland stor interesse, og nå går derfor et nesten likelydende brev fra sju land til utdannings- og forskningsminister Sergei Maskevitsj i Minsk.

I brevet viser ministrene til hvor viktig det er for utvikling og velferd i landet å understøtte vitaliteten i det akademiske liv. De inviterer til nærmere samarbeid med universiteter i resten av Europa: ”Forutsetningen er at Hviterussland viser at landet fullt ut respekterer prinsippene for akademisk frihet og andre fundamentale menneskeretter”, heter det i brevet.

Emneord: Internasjonalisering, Menneskerettar, Forskningspolitikk
Publisert 3. feb. 2011 15:43 - Sist endret 3. feb. 2011 16:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere