Trigger, ubehandlet unntak - og andre særmeldinger  

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 10 1998

Særmeldingene fortsetter å strømme over oss uinnvidde, skriver Ulf Berntsen

Påstand: Særmeldingenes tid er kommet tilbake – etter flere tiårs opphold. Noen vil vel spørre – hva er det Berntsen i Adm.byggets 6. etasje (også kalt sjette avdeling blant innvidde) vrøvler om nå?

Tja, si det. Under krigen gjaldt meldingene fra London liv eller død. En særmelding på radio kunne for eksempel ha denne ordlyden:

Kattepusen fikk tre unger for to dager siden.

Det kunne for eksempel bety at ved midnatt om to dager ville diverse alliert utstyr bli droppet fra luften over nordenden av Spålen i Nordmarka. Da var det Milorg-karer som visste eksakt hva de skulle gjøre. Dersom London istedenfor "kattepusen" sa "pusekatten", så kunne det bety at slippet ville skje ved Hakklokroktjern – en halv mils vei unna. Greit og entydig. Av meget forståelige grunner kunne ikke meldingene gis i klartekst.

Mye vann er rent i havet siden den gang. Men særmeldingene fortsetter å strømme over oss uinnvidde – og de er minst like uforståelige. På dataskjermen min dukker av og til følgende yndige meddelelse opp:

FRM-40735: ON-LOCK-trigger forårsaket ubehandlet unntak ORA-03114.

Interessant. Hva eller hvem er "Trigger" – bortsett fra den hvite hesten til en av mine barndoms tegneseriehelter – Roy Rogers? Det er neppe den som er ute og går. Salige Trigger er nok blitt spist opp for flere tiår siden – i form av pølser. Egen etterretning kombinert med litt sunt vett har avdekket at ovenstående setning egentlig betyr

Beklager - Oracle er "nede". Logg av og prøv igjen litt senere.

Håper jeg ikke provoserer våre yppersteprester for meget, men lille meg tillater meg likevel å spørre i all ubeskjedenhet: Hvorfor i (jernbanestasjon i Nord-Trøndelag, oversatt fra engelsk til norsk) kan ikke meldingen gis i klartekst? Fortell meg hva et "ubehandlet unntak" er ! Det virker omtrent like ulogisk (og ufysisk) som for eksempel komprimert vakuum - eller like ukjemisk og ugeologisk som messing-gruver.

Vår bankforbindelse - Postbanken - er også med på dette rotteracet, selv om Oracles eksempel ovenfor er av høyere klasse. Eksempel på tilbakemelding når en betaling til utlandet er blitt avvist :

Kan ikke fremsendes på grunn av manglende informasjon

Feil adresse? Neida – da står det "Mottakers poststed mangler", enten det er poststedet eller resten av adressen som mangler. Meldingen ovenfor betyr faktisk at en betaling (USD 40) til rest-Jugoslavia er stoppet på grunn av Serbia-boikotten. Hvilken informasjon er det som mangler? Samme spørsmål fra meg tillates stilt nok en gang…!

 

Ulf Berntsen
Konsulent, Økonomi- og planavdelingen

 

 


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 10 1998
Publisert 20. aug. 1998 08:34 - Sist endra 1. sep. 2014 13:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere