Skrekkseminar på nettet

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 15 1997

Frankenstein har dukket opp på universitetets nett. Og hver uke blir det mer av ham.

AV MARIANNE TøNNESSEN

UHU: Lars Unneberg og Lars Egidius Helle har kokt sammen et Frankenstein-seminar der artikler fortløpende blir publisert på Internett. (Foto: Kirsten Faustino)

Frankenstein var doktoren som klarte å skape liv av likdeler. Noe han angret bittert på. For vesenet han skapte, var stygt og heslig. Det møtte frykt og avsky blant folk, og fikk ikke den kjærligheten og oppmuntringen det trengte. Til slutt ender det opp som et fryktinngytende og ondskapsfullt monster som hevner seg grufullt på sin skaper.

Historien om Frankenstein har sendt isninger nedover mang en rygg siden boka kom ut i 1818.

- Boka om Frankenstein er historiens første virkelige skrekkroman, forteller Lars Unneberg og Lars Egidius Helle. De leder et litt spesielt hovedfagsprosjekt på idéhistorie der temaet er denne boka og dens forfatter, Mary Shelley.

MER HVER UKE

Elleve hovedfagsstudenter deltar på Frankenstein-seminaret, og de utgjør en redaksjon som hver uke skriver mer stoff om Frankenstein. Dette stoffet legges ut på nettet, slik at alle som har web på datamaskina og sans for spøkelseshistorier, kan følge med.

Det første du møter når du besøker Frankenstein-seminaret, er en svart side med fire gråhvite hender som stikker ut fra mørket. Hendene tilhører seminarets fire hovedpersoner: Doktor Frankenstein, Monsteret, Frankensteins venn, Robert Walton og forfatteren Mary Shelley.

Disse hendene kan man klikke på for å la personene fortelle hver sin historie.

- Mary Shelleys liv var minst like spennende som en roman, sier Unneberg og Egidius Helle. Hun skrev boka om Frankenstein som 19-åring.

PEDAGOGISK EKSPERIMENT

- Seminaret er et pedagogisk eksperiment, forteller prosjektlederne. - Her får studentene trening i å samarbeide, og alle forplikter seg til å publisere på nettet. De humanistiske fag dyrker fremdeles ideen om den ensomme studerende, men resten av verden krever samarbeids-evne. Dette er dessuten forferdelig mye morsommere.

Førsteamanuensis Per Strømholm er faglig ansvarlig for seminaret, og han godkjenner tekstene før de legges ut på Internett.

- Det er noe helt annet å skrive for nettet enn å skrive en vanlig artikkel. På nettet er det såkalt hypertekst, der man kobler tekster til andre tekster ved hjelp av lenker. Dermed får vi en ikke-lineær framstilling, noe som krever at vi har mange og korte tekster som henger sammen. Studentene på seminaret lærer denne nye fortellerteknikken. De får dessuten praktisk opplæring i å publisere på web, sier Unneberg og Egidius Helle, som også står bak Ariadne-prosjektet på idéhistorie. De håper at deres modell kan fungere også for andre seminarer.

SEXY IDéHISTORIE

- En fordel med dette opplegget er at det vil ligge noe igjen etter at seminaret er ferdig. Den eneste legitimiteten til humanistiske fag er jo at vi forteller samfunnet om hva vi finner ut. Frankenstein-prosjektet er et forsøk på å gjøre kunnskapen tilgjengelig. Dette er sexy idéhistorie, sier de.

Adressen til Frankenstein-seminaret er http://www.hf.uio.no/iks/ariadne/frankenstein


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 15 1997
Publisert 16. okt. 1997 16:22 - Sist endra 1. sep. 2014 13:31
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere