- Ligg unna lateks!

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 13 1997

Dersom du bruker latekshansker regelmessig, kan du risikere å få allergi eller astma. - Folk bør bruke andre typer hansker, mener bedriftssykepleier Sigurborg Óskarsdóttir.

AV MARIANNE TøNNESSEN

Latekshanskene brukes for å beskytte mot smitte fra for eksempel HIV og AIDS, men det viser seg altså at lateksen selv inneholder stoffer som er helsefarlige. Ved universitetet er det mange som bruker slike hansker daglig, for eksempel ved Det medisinske og Det odontologiske fakultet.

FARETEGN

Tegnene på lateksallergi er vanligvis tett nese, renning fra nese og øyne, kløende hevelser i huden eller astma. I de alvorligste tilfellene risikerer man å få allergisjokk, noe som kan være livstruende. Dagbladet hadde et stort og dramatisk oppslag om dette for en tid siden.

- Det er dramatisk, sier Óskarsdóttir. - Opptil 15 prosent av dem som er i kontakt med lateks regelmessig, risikerer å få allergi. Og har du først fått allergien, blir du ikke kvitt den igjen. Jeg har ikke oversikt over hvor mange av universitetets ansatte som har lateksallergi, men jeg vet om alle fall ett tilfelle der lateksallergien ble et så stort problem at vedkommende måtte skifte jobb.

Hun oppfordrer alle med mistanke om at de har fått lateksallergi til å ta kontakt med Helse-, miljø- og sikkerhetsavdelingen (HMS).

- Vi kan tegne et symptombilde og sende folk videre til spesialist, forteller hun.

ALTERNATIVER

HMS-avdelingen har laget en brosjyre om lateksallergi som er sendt ut til mange av universitetets enheter. Sammen med universitetets innkjøpsseksjon arbeider hun også for å få til en innkjøpsavtale for lateksfrie hansker.

- Det finnes alternativer til latekshanskene, for eksempel i vinyl eller nitril. De er litt dyrere, og det arbeides for å forbedre passformen, sier hun. - Vi ønsker å bidra til at det stilles krav til de hansker som brukes, enten ved at de er lateksfrie eller ved å kreve dokumentasjon fra leverandør på allergener som avgis.

Hun forteller at pudderet inni latekshanskene ikke er skadelig i seg selv, men at det transporterer det allergifremkallende stoffet. Når man tar av seg hansken, kan pulveret lett spres ut i lufta og lande på hud eller slimhinner. Derfor er det bedre å bruke hansker uten slikt pudder hvis man først må bruke latekshansker.

FARLIGE HANSKER: Latekshansker kan gi allergiske reaksjoner i huden og luftveiene. (Foto: Ståle Skogstad)


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 13 1997
Publisert 17. sep. 1997 19:10 - Sist endra 1. sep. 2014 13:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere