Muskler og meditasjon

Uniforum 07-97

En liten gjeng studenter og ansatte står klare utenfor Domus Athletica med badetøy i bagen og morgensol i ansiktet. Klokka er sju, og en ny maratondag er i gang i den nye idrettsbygningen.

Av Marianne Tønnessen (tekst) og Kirsten Faustino (foto)

Hun ser så rolig ut fra utsiden, Domus Athletica. Men inne har dagens aktiviteter allerede begynt. Et par minutter over sju har den første morgensvømmeren brutt vannflaten i bassenget. Fra nå av og fram til sene kvelden vil over tusen studenter og ansatte pese, svette, stresse opp og stresse ned i Domus Athletica. Hun selv får ikke hvile før lenge etter at det er blitt mørkt.

Livsmot

«Klokken er sju tretti, her er P4-nyhetene …»

Professor Jens-Gustav Iversen ved Fysiologisk institutt har allerede svømt flere lengder i bassenget:

- Dette er mitt morgenstell. Jeg svømmer først en stund i bassenget, deretter kan jeg myke opp i miljøbassenget før jeg avslutter med badstu. Så er jeg full av krefter og livsmot når jeg går på jobb, kvitrer morgenfuglen.

Den rolige lyden av plask og bølger vitner om at det ikke bare er konkurransesvømmere som bruker bassenget.

- Jeg tror folk kommer hit like mye for rekreasjon som for trening, sier badevakt Kristine Ween. Hun har hatt jobben siden januar og har i løpet av den tiden aldri behøvd å berge noen. Hun har heller ingen Baywatch-følelse når hun er på jobb:

- Her er det ikke mye kroppsfiksering. Folk tar på seg den badedrakta de har, og så hopper de uti.

Rolig formiddag

Ween forteller at sjansen for å krasje med andre svømmere er minst mellom elleve og ett på formiddagen.

-Vi vasker bassenget mellom ett og to, så like før ett er det nesten ikke folk her. Ellers er det jevnt med folk hele døgnet, sier hun.

Formiddagen er en stille periode for alle aktivitetene i Domus Athletica, ifølge Jorunn Engen, som jobber i resepsjonen.

- Det kommer dessuten færre hit nå som det nærmer seg eksamen, sier hun.

Kalori-koloritt

Liggende lårkrøll, stående tåhev, innoverfører ben, skrå brystpress, kabelkryss. Vi er i treningsstudio. Her er vekter, apparater, tredemøller, stepmaskiner, ergometersykler og romaskiner, med egne datadisplay der man kan lese av hvor lenge man har holdt på, hvor mange kalorier man har brukt og hvor langt man har rodd, syklet eller løpt.

Det er ikke godt å si hvor mange gram muskler som blir bygd opp i treningsstudioet i løpet av en hel dag. Eller hvor mange kalorier som blir likvidert. Eller hvor mange watt som blir produsert. Hadde det vært mulig å koble romaskinene og ergometersyklene og stepmaskinene til en generator, så de kunne gi strøm til resten av anlegget?

- Det er nok vanskelig å basere seg på sykkeldreven energi, smiler idrettssjef Asbjørn Amundsen. Og han har grunn til å være i godt humør, for besøkstallene til Domus Athletica denne våren har vært mye høyere enn forventet.

- Vi håpet å selge ti tusen adgangskort. Nå er vi oppe i over tolv tusen, sier han.

Rocka musikk

Studentene er i flertall blant dem som benytter seg av muligheten til å trene så mye de vil for 400 kroner i halvåret. Men over 520 universitetsansatte, altså omtrent hver åttende ansatt, har skaffet seg adgangskort.

En av dem er Mette Rønning, førstesekretær ved Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap. Før hun begynte på universitetet, var hun profesjonell danser i tjue år.

- Jeg går hit to ganger i uka for å holde musklene ved like. Det er bra lokaler her, godt lys, god luft, godt gulv og gode instruktører, sier hun mens hun løfter en vektstang opp på skuldrene. En av instruktørene i treningsstudioet har hjulpet henne med å få tilpasset et individuelt treningsprogram.

- Men jeg reagerer på musikken. Den er litt for høy for meg, sier Rønning.

Studioleder John Bekkenes forteller at de spiller rolig radio på formiddagen. Nå som klokka nærmer seg to, skrus radioen av og høyttalerne inntas av rask og rocka musikk.

Instruktøren for seg selv

Aktiviteten i Domus Athletica skrus også opp utover ettermiddagen. Det blir trangere om plassen i treningsstudioet og bassenget. Flerbrukshallen og salene fylles opp av aerobic, karate, stretching, badminton, volleyball, innebandy, taekwondo, håndball og dans.

Det er særlig aerobic i utallige varianter som er populært. Man kan velge alt fra kom-i-gang-timer til «kaloriknekkern», og instruktørene bruker mikrofon og høyttaler for å overdøve musikken.

Et hett tips for dem som ønsker mer individuell veiledning enn de vanlige aerobictimene, er friskvernaktivitetene. De kan minne om aerobic, men er tilrettelagt for mindre trente. På noen av disse aktivitetene har man instruktøren omtrent for seg selv.

Hos seksjonsleder for friskvern, Joan Løvaas, kan man også ta en helseprofil, der blant annet kondisjon, fettprosent og livsstil blir kartlagt. Så utarbeides et treningsopplegg på bakgrunn av helseprofilen.

Ingen øvre grense

Når bøkene er lukket og lysene slukket på Blindern, er det fremdeles fart i Domus Athletica. Det kan gjerne komme over tre hundre mennesker for å trene i bygningen mellom klokka seks og ti på kvelden, og i ni-tida har det gjennomsnittlig vært seksti trimmere i treningsstudio. Særlig kommer det mange på mandager.

- De skal vel ordne opp i samvittigheten fra helga, tror idrettssjef Amundsen. Han ser det ikke som noe problem at det iblant kan være litt for mange som kommer for å trene samtidig:

- Vi har ikke noen grense for hvor mange det er ønskelig å få inn her. Det regulerer seg selv, mener han.

Klokka er blitt ti, sola har gått ned for lenge siden. Over tusen ansatte og studenter har fått trimmet og rekreert i Domus Athleticas indre denne dagen også. Hun har ikke en dag fri, Domus Athletica, men står til de aktives disposisjon hele uka. Hele året. Hun er den eneste av universitetsidrettens anlegg som er åpen i hele sommer.

Men nå skal hun få hvile noen timer. I alle fall etter at hun er blitt vasket. Slik at hun kan stå opplagt og ren og ta imot morgensvømmerne i morgen tidlig.

MUSKLER: Statsvitenskapstudent Frank I. Sande får fine muskler i treningsstudioet i Domus Athletica.

MEDITASJON: I miljøbassenget er temperaturen 32 grader, og man kan myke opp musklene og meditere.

MORGENFUGL: Professor Jens-Gustav Iversen ved Fysiologisk institutt er blant morgenfuglene som tar seg en svømmetur før jobb.

VEDLIKEHOLD: Mette Rønning, førstesekretær ved Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap, holder musklene ved like i treningsstudioet.

PÅ BANEN: Universitetets bedriftsidrettslag i damehåndball vant andredivisjon i uteserien i fjor, og satser sterkt også i år.

TRØKK: Aerobic er blant de mest populære tilbudene i Domus Athletica. Og det er fart og trøkk i aerobic-timene.


Uniforum 07-97

Publisert 25. apr. 1997 11:10 - Sist endra 1. sep. 2014 13:27
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere