Småstoff

Innhold Uniforum 06/97

Gode forskningsformidlere søkes

Er det noen gode forskningsformidlere der ute blant universitetets mange gode forskere? En belønning på 50 000 kroner venter på rette vedkommende.

Nå nærmer det seg fristen for å komme med forslag til årets pris for god forskningsformidling. Komiteen ønsker å få inn flere forslag på kandidater. Fristen for å nominere noen går ut 30. april.

Både grunnenheter, fakulteter og grupper av studenter og ansatte ved universitetet kan komme med forslag. Den sistnevnte gruppen må stille med et forslag som er undertegnet av minst fem personer. Forslagene som kommer, må være begrunnet, og relevant dokumentasjon om kandidatens populærvitenskapelige arbeid må legges ved.

Så blir det opp til komiteen som rektor oppnevner, å avgjøre hvem som i år fortjener ære og litt rikdom for sin gode formidling. I statuttene for prisen legges det blant annet vekt på at forskeren har formidlet og popularisert forskning slik at det har vakt interesse hos et bredt publikum. Vedkommende bør også ha bidratt til å øke folks innsikt og forståelse for den forskningen som drives her ved universitetet.

Vinneren av årets pris vil bli offentliggjort på universitetets årsfest 2. september. De to tidligere vinnerne av prisen er professor Finn Benestad ved Institutt for musikk og teater i 1996 og professor Kaare Reidar Norum ved Institutt for ernæringsforskning i 1995.

Forslag kan sendes til Informasjonsavdelingen pb. 1076.

Kvinnelig æresdoktor i hellig selskap

Den første kvinne som ble kreert til æresdoktor ved Salamanca-universitetet i Spania var en helgen: Santa Theresa de Jesus. Hun levde på 1600-tallet og ble kreert 300 år etter sin død. Da er professor emeritus Kirsten Kjelsberg Osen fra Anatomisk institutt, Universitetet i Oslo, heldigere. Den 18. april blir hun kreert til æresdoktor ved Salamanca-universitetet ­ i levende live. Dermed blir hun den andre av sitt kjønn til å inneha denne ærefulle tittel ved Europas fjerde eldste universitet.

­ Jeg føler på en måte at jeg skal kanoniseres, forteller Osen. Hun har absolutt sansen historien om sin «forgjenger».

Osen har vært veileder for en ung forskergruppe ved Salamanca-universitetet de siste ni årene. Selv betegner hun seg like mye som en «mor» for dem. En fra gruppen har også vært stipendiat ved Anatomisk institutt. Osens spesiale er de sentrale hørselsbaner.

­ Det er det jeg har viet mitt liv til, smiler hun.

G.L.G Professor emeritus Kirsten Kjelsberg Osen ­ ikke helgen, men æresdoktor. (Foto: Ståle Skogstad)

Trenger flere løpere

Er du glad i å jogge og/eller ønsker å komme i form i løpet av våren? Friidretten trenger flere løpere, forteller Sofie A. Jakobsen. Hun er spesielt opptatt av Holmenkollstafetten, som står for døren. 11. mai går den av stabelen, og da vil Friidretten gjerne markere seg.

Løpeglade bes kontakte Jakobsen på tlf: 22 85 63 50 eller på faks: 22 85 62 46. (Foto: Ståle Skogstad)

Nøtter

1. Hvem er personen på bildet?

2. Hvilket fakultet har størst andel kvinnelige studenter?

3. Hva er Pennalet?

4. Hvem var Kristine Bonnevie?

5. Hva betyr humaniora?

Svar:

Furufjell ­ universitetsansattes feriested

På Hvaler har Feriestiftelsen for universitetsansatte i Oslo to hytter til utleie. Hyttetomten «Furufjell» ligger på Spjærøy ca. elleve mil fra Oslo. «Hovedhuset» har sju sengeplasser fordelt på tre rom. «Annekset» har to sengeplasser. Begge hyttene, som kan benyttes hele året, er fullt utrustet med innlagt vann, telefon, TV, peis, utemøbler og mikrobølgeovn i tillegg til vanlig kjøkken- og sengeutstyr. To små båter og to sykler hører også med. Hyttene har helårsvei helt fram og kan nås med privatbil eller tog til Fredrikstad og buss til Spjærøy.

Tomten på elleve mål ligger relativt usjenert til for naboer og egner seg ypperlig som tumleplass for barn. Hovedhuset har en ganske stor stue som godt kan benyttes til et lite seminar.

I sommermånedene juni, juli og august (skoleferien) opererer man med en såkalt høysesong med noe høyere priser enn resten av året. I høysesongen må leietakerne konkurrere om plass basert på opplysninger om tid som ansatt ved universitetet eller om man har benyttet hyttene tidligere. I lavsesongen (september til mai) blir hyttene tildelt leietakerne i den rekkefølge de melder seg som interessenter.

Universitetsansatte med familie og venner er hjertelig velkomne som leietakere.

Prisene er som følger: I høysesongen (juni, juli, august)

For to personer med barn under ett år:

Hovedhus: kr 1000 per uke

Anneks: kr 450 per uke

Tillegg per person/barn over ett år i hovedhuset: kr 100 per uke Utenfor høysesongen (september til mai)

For to personer med barn under ett år:

Hovedhus: kr 800 per uke

Anneks: kr 350 per uke

Tillegg per person/barn under ett år: kr 100 per uke. Helgeopphold (tre dager uansett sesong)

For to personer med barn under ett år:

Hovedhus: kr 350 per helg

Anneks: kr 150 per helg

Tillegg per person/barn over ett år: kr 50 per helg Enkeltdøgn i tillegg til uke eller helg

Hovedhus: kr 150 per døgn

Anneks: kr 75 per døgn

Èn uke regnes fra lørdag til lørdag kl. 13.00 begge dager. Én helg regnes fra fredag til søndag.

Søknadsfrist for høysesongen 1997 er mandag 21. april. Søknadsskjema ås i Informasjonstjenesten, 1. etasje, Administrasjonsbygningen, Blindern, eller på Universitetsbiblioteket, Drammensveien v/Bjørn Forsberg

Øvrige opplysninger fås ved henvendelse til Feriestiftelsens formann, Trond Harr, Postboks 1032 Blindern, 0315 Oslo. Tlf. 22 85 63 62.

I gang med kjelleren på nye UB

Nå bygges tilfluktsrom, magasiner og kjeller på det nye universitetsbiblioteket på Blindern. I løpet av høsten vil tak og vegger komme opp, og bygget vil reise seg.


Innhold Uniforum 06/97

Publisert 11. apr. 1997 09:59 - Sist endra 1. sep. 2014 13:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere