Pressebiter...

Innhold Uniforum 06/97

Enormt meteorittkrater i Barentshavet

Krateret etter en meteoritt som nylig ble funnet i Barentshavet, er et av verdens største intakte nedslagskratere. Krateret dukket først opp som merkelige formasjoner på seismiske kart over Barentshavet. Strukturene var kjente i oljeindustrien og i universitetsmiljøene, men ble oversett fordi en trodde det var såkalte saltstokker. For to år siden ble det boret i utkanten av formasjonen. Sjokkomdannet kvarts og tungmetallet iridium ble funnet, ingen av disse hører naturlig til på jorden. - Vi hadde mange teorier, blant annet at det var restene etter en vulkan. Men det viste seg at det var et av verdens største intakte nedslagskrater, sier førsteamanuensis Steinar Thor Gudlaugsson ved Institutt for geologi ved Universitetet i Oslo. - Dette er et unikt funn som også er vitenskapelig veldokumentert. Her er sjokkmetamorf kvarts, som ikke dannes i jordiske prosesser, samt tungmetaller som bare finnes i himmellegemer. Noe vitenskapelig materiale om krateret er publisert, og det har skapt stor internasjonal interesse.

Aftenposten Morgen. 25.03.97

Mindre lønnsomt med høyere utdanning

Det er blitt mindre å tjene på å ta høyere utdanning enn det var tidligere. I de fleste andre land lønner det seg derimot mer og mer å ta høyere utdanning, skriver Arbeiderbladet. Forsker Espen R. Moen ved Stiftelsen for samfunns- og næringslivsforskning ved Universitetet i Oslo har sammen med Lone Semmingsen laget en rapport om livsløpsinntekt. Denne inntekten beregnes ut fra investeringer i utdanning og lønn resten av livet. - Beregningene våre viser at det for de fleste utdanningsgrupper var mer lønnsomt å ta en utdanning i 1980 enn i 1990, sier Moen til Arbeiderbladet.

Nytt fra Norge. 25.03.97

Stadig flere pakistanere vil studere

Over 600 ungdommer med pakistansk bakgrunn fylte Chateau Neuf i går for å bli motivert for høyere utdannelse til høsten. - Neste år blir det nok så mange at vi må ha arrangementet i Oslo Spektrum, sier leder for Pakistansk StudentSamfunn, Abid Ali Teepo. I går ettermiddag arrangerte det pakistanske studentsamfunnet såkalt motivasjons-seminar for ungdom med pakistansk bakgrunn i Oslo-området. Om drøye tre uker går årets søknadsfrist til høyere utdannelse ut.

Stemningsskifte

I 1993 møtte knapt 40 interesserte på motivasjonsseminaret, i 1995 var det 350.

Aftenposten Morgen. 23.03.97


Innhold Uniforum 06/97
Publisert 11. apr. 1997 09:59 - Sist endra 1. sep. 2014 13:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere