En tredel er fra UiO

Innhold Uniforum 06/97
Hva har statsministeren, justisministeren, fiskeriministeren, helseministeren, planleggingsministeren, utenriksministeren og finansministeren til felles?

Jo, de sitter i regjeringen og er medlemmer av Arbeiderpartiet. Og alle har vært studenter ved Universitetet i Oslo.

AV MARIANNE TøNNESSEN

Ikke det at man nødvendigvis havner i regjeringen av å studere ved Universitetet i Oslo. Men det kan kanskje hjelpe - i alle fall har åtte av nitten statsråder vært innom UiO som studenter. Flere av dem har arbeidet her også.

Hernes:

­ Stappfullt av prøvelser

­ Uten å vite det, satt jeg på Blindern og forberedte meg på det jeg driver med nå, sier helseminister Gudmund Hernes. Han tok sosialøkonomi og sosiologi grunnfag ved UiO på begynnelsen av 60-årene, og forteller at disse to årene var stappfulle av både faglige og sosiale prøvelser.

­ Det var virkelig en flott tid, men den hadde også sine traumer: Alt fra grublinger på hvor sjela er gjemt til doser av kjærlighetssorg, forteller han.

Mesteparten av fritida brukte han i studentpolitikken og Det norske Studentersamfund:

­ Der måtte man gjøre en innsats for å bli hørt, og på den måten lærte jeg å formulere meg. Min hang til spissformuleringer fikk jeg i Studentersamfundet, sier han.

Han begynte å studere sosialøkonomi mens han tok militærtjeneste i Oslo.

­ Johan Vogt var hovedforeleseren vår, og jeg husker at han satt med pipa si på hver forelesning. Så tente han en fyrstikk, men var så opptatt av å forelese at han ikke fikk fyrt opp pipa før fyrstikken hadde brent ned til fingrene hans. Slik fortsatte det gang på gang, og to fyrstikkesker og to forelesningstimer senere hadde han fremdeles ikke fått fyr på pipa.

Siden flyttet Hernes inn på Blindern Studenterhjem og begynte på sosiologi grunnfag.

­ Sosiologien ble en livsvarig besettelse for meg, forteller Hernes, som var imponert over sine sosiologiforelesere, både faglig og på andre måter:

­ Blant annet var det ei flott ei som hadde en grønn drakt med kort jakke. Da hun skrev på tavla, løftet jakka seg så vi kunne se navlen hennes. Jeg satt som fjetret, forteller han.

Hernes tok senere doktorgraden i sosiologi i USA og har i dag permisjon fra en professor II-stilling ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO.

­ Sosiologien er mitt viktigste arbeidsredskap også i dag, når jeg skal finne ut hvordan systemet fungerer. Når jeg reiser rundt i helsevesenet, sitter jeg stort sett og spør. Man lærer å stille spørsmål i et samfunnsvitenskapelig miljø, sier han.

Hernes syntes det var et godt tverrfaglig miljø da han gikk på Blindern, og han benyttet sjansen til blant annet å få med seg filosofiforelesninger med Arne Næss og forelesninger i historie.

­ Alle studenter burde få med seg litt av det som skjer på andre fag enn sitt eget. Det er jo tross alt en grunn til at vi har et samlet universitet og ikke bare atskilte institutter.

Selv angrer Hernes den dag i dag på at han ikke gikk og hørte på forelesningene til Ragnar Frisch, som ble den første nobelprisvinner i sosialøkonomi.

Rugaas:

­ Dramatisk overgang

­ Det var en dramatisk overgang for meg å komme som attenåring fra det høye nord til Universitetet i Oslo, sier planleggingsminister Bendik Rugaas. Han forteller at det var slitsomt å være nordfra i hovedstaden på begynnelsen av 60-tallet.

­ Det var for eksempel ikke vanlig å snakke dialekt. Jeg har stor forståelse for dem som ga etter for presset om å la seg betjene av et mer kurant språk, sier han.

Det kunne også være vanskeligere for nordlendinger enn for andre å finne seg hybel i Oslo. Rugaas og fetteren bodde hos noen slektninger den første tiden, før de fant seg et krypinn på Bestum. Etter ett år fikk Rugaas plass på Sogn studentby.

Han studerte ved universitetet i seks år, og tok både geografi, fysikk, matematikk, psykologi og til slutt hovedfag i pedagogikk. Ved siden av studiene spilte han håndball, gikk på ski og på Kroa, og jobbet som nattportier.

­ Nattportierjobben på Hotell Ambassadeur er noe av det jeg husker best fra studietiden. Der fikk jeg like mye menneskekunnskap som på psykologi grunnfag. Man lærer mye av å sitte og snakke med folk på natta, sier han.

Rugaas mener den store bredden i fagspekteret hans har vært en fordel senere i arbeidslivet, blant annet i hans arbeid som overbibliotekar på Universitetsbiblioteket i Oslo. Der var han i fem år.

­ Da var det er fordel både at jeg hadde vært innom UiO tidligere og at jeg kjente til forskjellige fagområder, sier han og forteller at han har gode følelser for Universitetet i Oslo.

­ Egentlig har det forundret meg at vi i Norge ikke er like flinke som de amerikanske universitetene til å skape en følelse av tilhørighet hos studentene. Det burde kanskje vært noe å tenke på for norske universiteter, mener planleggingsministeren.

Schjøtt-Pedersen:

­ Viktig faglig utbytte

­ Når man jobber med finanspolitikk, er det en stor fordel å ha vært innom Sosialøkonomisk institutt, mener fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Han har tidligere ledet Stortingets finanskomité.

I 1985 ble Schjøtt-Pedersen cand.mag. ved Universitetet i Oslo, og deretter gikk han rett til Stortinget. I tillegg til å studere statsvitenskap, sosialøkonomi og offentlig rett, var han allerede som student en aktiv politiker. Både var han leder av AUF-stud. og medlem av Studenttinget i Oslo. Dessuten var han med i kommunestyret hjemme i Vardø. Dermed ble det mye farting mellom Finnmark og Blindern.

­ Jeg hadde en fin studietid, selv om det var en stor overgang å komme fra en liten distriktskommune og et gymnas der du blir tatt hånd om til den store steinørkenen på Universitetet i Oslo hvor du må finne ut av alt selv. Heldigvis var vi to kamerater fra samme plass som flyttet hit samtidig, sier han. Schjøtt-Pedersen bodde på Blindern Studenterhjem og forteller at han faktisk også har vært ansatt ved UiO:

­ Jeg jobbet en tid som forskningsassistent i sosialpedagikk hos professor Arild Tjeldvoll. Ham kjente jeg fra Vardø, sier fiskeriministeren.

Stoltenberg:

­ Sjelden hatt det så bra

­ Jeg har sjelden hatt det så bra som da jeg var student ved Universitetet i Oslo, sier finansminister Jens Stoltenberg.

Han ble ferdig med embedsstudiet i sosialøkonomi i 1987, samtidig som han var leder i AUF, og han forteller at han trivdes veldig godt som student på Blindern.

­ Jeg skjønte vel først etterpå hvor bra jeg hadde hatt det, sier Stoltenberg, som også har arbeidet som foreleser i sosialøkonomi ved UiO. Han understreker at utdanning har vært viktig for ham:

­ Jeg er svært glad for det jeg lærte i studietiden. Ikke minst i mitt politiske arbeid har det vært nyttig å ha kunnskap om økonomi, mener finansministeren.

Statsminister Thorbjørn Jagland har exam.oecon. fra UiO, noe som tilsvarer første og andre avdeling av embetsstudiet i sosialøkonomi. Han tok den siste eksamenen sin i 1975. Samtidig med studiene var han leder i Buskerud AUF.

Justisminister Gerd-Liv Valla var student ved UiO på 70-tallet, og ble ferdig med hovedfag i statsvitenskap i 1977. Hun har også offentlig rett grunnfag og etnografi mellomfag. I tillegg til studiene var hun aktiv i studentpolitikk, blant annet som leder av Norsk Studentunion.

Utenriksminister Bjørn Tore Godal ble cand.mag. ved UiO i 1969, med sosiologi, statsvitenskap og historie som fag. I studietiden var han dessuten formann i Fritt Forum - Arbeiderbevegelsens Studentforbund.

UIO-UTDANNEDE: Både Schjøtt-Pedersen, Stoltenberg, Valla, Jagland, Hernes, Godal og Rugaas (innfelt) har utdannelse fra Universitetet i Oslo. Kulturminister Turid Birkeland har også vært student ved UiO, men har ikke avlagt noen eksamener. (Foto: NTB)

DENGANG: Jens Stotenberg som student (Foto: Universitas)

DENGANG: Bendik Rugaas som student (Foto: Rugaas privat)


Innhold Uniforum 06/97

Publisert 11. apr. 1997 09:59 - Sist endra 1. sep. 2014 13:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere