Ingen nedleggelse av instituttnivå som grunnenhet

Innhold Uniforum 06/97
Instituttgruppene ved Det medisinske fakultet skal ikke nedlegges som grunnenhet i universitetslovens forstand, slik både Det medisinske fakultet og Kollegierådet hadde gått inn for. Forslaget ble enstemmig nedstemt av Kollegiet 8. april under behandlingen av nye styringsorganer ved universitetet.

AV GRO LIEN GARBO

­ Det var en vanskelig beslutning å ta. Forslaget fra Det medisinske fakultet var spenstig, og en del talte for å prøve ut en slik ordning, sier rektor Lucy Smith. Hun understreker at Kollegiet likevel valgte å gå imot forslaget for «å unngå at den utøvende myndighet i for stor grad blir sentrert til ett fakultetsorgan og til enkeltpersoner».

Kollegierepresentant, profesor Magnus Rindal, var en av dem som engasjerte seg imot forslaget.

­ Av demokratiske årsaker ville det ha vært svært uheldig å legge ned et styringsnivå. I universitetsloven står det at universitetet skal operere med styrer på tre nivåer, sier Rindal.

­ Alternativet for Det medisinske fakultet ville ha blitt at instituttbestyreren måtte bruke uformelle kanaler for å få noen å rådføre seg med. Dermed ville makten skyves vekk fra et valgt organ med vanlig innsynsrett, sier Rindal.

I kollegievedtaket understrekes det at man verdsetter den betydelige innsats som er gjort for å forbedre og effektivisere styringsordningene ved Det medisinske fakultet.

«For å hente ut mest mulig av den effektiviseringsgevinst det er lagt opp til, forutsettes det for denne modellen at en samlet fakultetsadministrasjon også betjener organene på grunnnivå», understrekes det i et tilleggsforslag som også ble enstemmig vedtatt.


Forsiden Uniforum 06/97
Publisert 11. apr. 1997 09:59 - Sist endra 1. sep. 2014 13:26
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere