Lyd- og lysshow i sentrum

Innhold Uniforum 05/97

Humanioradagene:

Teknolyder overdøver trafikkstøy og andre bylyder. Lyskilder får bygningene rundt Universitetsplassen i sentrum til å flamme opp vekselvis. På veggene projiseres korte titler: «Mediestøy», «Kommunikasjon og demokrati». Det er Humanioradagene som på utradisjonelt vis har overlatt åpningen til multimedieprodusenten Helge Gaarder.

Så står vi der, en mengde mennesker ­ med øyne og særlig ører på stilk ­ for å få med oss det som skjer. Lyder fra det moderne teknifiserte samfunnet: Opptattsignaler, ringelyder og telefaxstøy slynges mot oss og etterfølges av minareters innkalling til bønn.

Og så står med ett dekan Bjarne Hodne der og ønsker velkommen, hvorpå en kakofoni av språk slås mot oss. «Det høres ut som Grand Prix», kommenterer sidemannen. Men i samme øyeblikk overtar urlyder og afrikanske trommer, etterfulgt av sakral korsang. «Jeg er litt redd for at jeg skal gå glipp av høydepunktet, fordi jeg ikke vet når det kommer», kommenterer en annen tilskuer. Men så trer Jon Bing fram som en trollmann. Kanskje er det ham vi har ventet på?

­ En tredjedel av vår våkne virkelighet bruker vi på medier, kan han fortelle. « Vi lever i et medieskapt landskap.» «Vi har flyttet inn i symbolenes virkelighet.» «Å surfe på Internett er blitt like virkelig som å klippe plenen.»

Norske folketoner og stev tar oss ned på jorda igjen.

Korstemmer framfører en mollstemt versjon av «Gaudeamus igitur», Refrenget «vivat academica» transformeres fra moll og til en mer rytmisk og oppjazza versjon. Og så trer rektor Lucy Smith fram og minner byens borgere om at Humanioradagene er til for dem.

­ Fra universitetets side vil vi vise at vi behersker kommunikasjon ­ fra moderne videokunst til gamle, utdøende språk.

Språkkakofonien aksellererer. Kirkeklokker og urstemmer blandes med teknolyder og eksploderer i styrke sammen med lyset og åpner Humanioradagene, som blir en uvant opplevelse på Universitetsplassen. Det er å håpe at de fleste ble med på reisen i lyd og lys ­ uten å føle at de gikk glipp av høydepunktet ...

GRO LIEN GARBO

Universitetsplassen torsdag 6. mars kl.19.00. (Foto: Ståle Skogstad)


Innhold Uniforum 05/97

Publisert 14. mars 1997 14:19 - Sist endra 1. sep. 2014 13:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere