Renessanse for gamle veksthus

Innhold Uniforum 05/97
Nå har plantene kommet på plass igjen etter over et halvt år hjemmefra. Og hjemmet deres, de gamle veksthusene i Botanisk hage, har fått et lysere og mer opprinnelig utseende.

AV MARIANNE TøNNESSEN OG STåLE SKOGSTAD (FOTO)

Palmehuset fra 1868 og Victoriahuset fra 1876 er åpne for publikum igjen, og husenes egentlige beboere ­ plantene ­ er kommet tilbake etter å ha bodd i et av nabohusene på Tøyen. Lyst og rent er det blitt i veksthusene, der det tidligere var både fuktskader, rust og hussopp. Og selv om plantene er litt pjuskete etter flyttingen, lover bestyrer og professor Per Sunding at de ganske raskt vil ta seg opp igjen og bli enda flottere enn før.

De to veksthusene er ikke store, og taket på Palmehuset måtte løftes for 25 år siden fordi det ble for lavt for Smiths kanaripalme fra 1815. Planten fortsatte å vokse, og siden taket ikke kunne heves enda mer, ble potten i stedet senket ned i jorda. I dag står potten tre meter under golvet.

Sunding er godt fornøyd med at de gamle veksthusene har fått en ny renessanse, men han håper samtidig at Botanisk hage snart kan få et nytt, moderne utstillingsveksthus.

VAKKER VEKST: Plantene, arkitekturen og roen i Botanisk hages veksthus kan igjen nytes av publikum.

ANSIKTSLØFTNING: Victoriahuset fra 1876 er restaurert og har fått tilbake mye av den opprinnelige utformingen.


Innhold Uniforum 05/97
Publisert 14. mars 1997 14:19 - Sist endra 1. sep. 2014 13:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere