Gjesteforskere trenger bedre hjelp

Uniforum04-97
Først får de problemer med å finne bolig, så kommer mistenksomme myndigheter og lurer på hva de gjør her i landet. Det er ikke alltid like enkelt å være gjesteforsker ved Universitetet i Oslo, verken for forskere eller instituttene som inviterer dem hit.

AV BENTE IVERSEN Universitetet i Oslo har i dag liten hjelp å tilby sine gjesteforskere hvis problemer med bolig eller myndighetene oppstår. Boligmarkedet er trangt og svært dyrt, og myndighetene kjenner ikke godt nok til de reglene som gjelder når gjesteforskere besøker landet. Møtet med Norge kan for noen bli vanskelig, om ikke velvillige ansatte på instituttene stiller opp både på jobb og privat.

Bestyrer Reidun Sirevåg ved Biologisk institutt har i flere år etterlyst et bedre system for å ta imot gjesteforskere ved universitetet.

­ Jeg skulle ønske det var et kontor eller en person som kunne ha kunnskap om de problemene som ofte oppstår når gjesteforskere besøker oss. Denne personen burde ha fast kontakt med myndighetene og hjelpe gjesteforskeren med for eksempel kemneren, fremmedpolitiet, helsevesnet eller skole for barna. På samme sted burde også en boligformidling være plassert. Å skaffe bolig er ofte et stort problem, men det kan også rot med myndighetene være, sier Sirevåg.

Hvert år inviteres flere utenlandske forskere til Norge for å drive sin forskning ved universitetet. Som gjesteforskere bor de her kanskje et halvt år eller lenger.

­ Vi har nå en amerikaner på besøk hos oss. Han klarte å skaffe bolig, men fikk problemer med økonomien fordi han ble trukket alt for mye i skatt.

Familien hans hadde nesten ikke noe å leve av og måtte låne penger før vi klarte å få de rette instansene til å forstå at Norge og USA har avtaler om ikke å trekke skatt hos hverandres gjesteforskere. Men han har ennå ikke fått pengene sine. Dette er ting som tar mye tid å få ordnet opp i, og det er ikke enkelt for gjesteforskeren selv å gjøre alt når han ikke kjenner til systemet.

Sirevåg tror enkelte ved universitetet i dag kvier seg for å invitere forskere hit, fordi de vet at det vil føre til en ekstra belastning.

­ Universitetet ønsker jo å ta imot gjesteforskere, men da bør også forholdene legges bedre til rette for det. Universitetene jeg har besøkt i utlandet, har alltid hatt et slikt kontor hvor man kan henvende seg med spørsmål og hvor man kan få hjelp med bolig og andre saker, sier Sirevåg.

BOLIGNØD: Biologisk institutt har tre enkle rom å tilby gjesteforelesere og andre som er på kortere besøk og som ikke har råd til dyre hotellrom. For gjesteforskeren som trenger mer permanent bolig, er det verre, sier bestyrer Reidun Sirevåg. (Xenia isaksen)


Uniforum04-97

Publisert 28. feb. 1997 15:24 - Sist endra 1. sep. 2014 13:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere