En sykdom på to bein

Uniforum03-97

Krevende teknologi og uforståelig terminologi gjør at mange mennesker opplever seg som en sykdom på to bein i møte med helsevesenet. Nå skal radiografer, radiologer og annet helsepersonell få smake sin egen medisin i en installasjon laget på Rikshospitalet.

AV BENTE IVERSEN Først litt kontrastvæske. Så blir du registrert og opplyst om at du ikke er herre over hva bildet eller informasjonen kan brukes til. Ferden går videre opp på en benk med noen vennlige ord om at dette går fint, før du sendes inn i maskinen. Der inne slår høye lyder mot ørene, mens klaustrofobien herjer og du lurer på om dette virkelig kan være helsebringende. Like hel kommer du ut igjen og får beskjed om å gå videre til neste rom, hvor du også er alene med vegger fulle av skremmende tabloid-oppslag, sprøyter og andre instrumenter. I det siste rommet er flere leger på avbildet på veggen med ryggen mot deg mens de snakker.

Slik opplevdes min rundtur i installasjonen som i over en uke har blitt vist og prøvd ut ved Rikshospitalet. Spørsmålene pasienter har, er svært ofte mange, men helsepersonellet som daglig jobber med de tekniske apparatene og kjenner sykdommen, tenker ikke alltid på at det er et nytt og uvitende menneske de møter hver gang. Det ønsket professor Frode Lærum og noen av hans kolleger å gjøre noe med, på en litt utradisjonell måte. En installasjon hvor helsepersonell selv skal få prøve pasienterollen ble resultatet.

­ Utgangspunktet for ideen vår var de store utenlandske kongressene vi deltok i. Der var teknologiske muligheter og nyvinninger alltid det viktigste. Ofte var ikke menneske eller pasienten nevnt med ett ord. Dette mener vi er en trend som vi må prøve å bryte ut av, sier Lærum som har sittet i komiteen for arbeidet med installasjonen.

Fram til mandag i neste uke vil det være mulig å få prøve installasjonen på Rikshospitalet. Da drar den videre til en stor utstilling i Wien hvor Lærums internasjonale kolleger skal prøve seg som pasient i det teknologiske helsevesenet. Deretter blir installasjonen sannsynligvis sendt på en rundreise til Tromsø, Bergen og Trondheim hvor studenter og helsepersonell skal få prøve å være «en sykdom på to bein».

MENNESKET: I det svært så teknologiske helsevesenet er det viktig å ikke glemme kontakten med pasienten som er mer enn en sykdom på to bein, mener professor Frode Lærum ved Rikshospitalet. (Foto: Xenia Isaksen)


Uniforum03-97

Publisert 14. feb. 1997 15:43 - Sist endra 1. sep. 2014 13:24
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere