Å finne fram til den beste forskningen

Uniforum03-97
Klarer de som forvalter forskningsmidlene å plukke ut den beste forskningen når de gir støtte? Det var ett av spørsmålene som ble tatt opp på jubileumsseminaret til Medinnova10. februar.

AV MARGARETH B. BENTSEN Medinnova, som har eksistert i ti år, har som formål å skaffe penger til medisinsk forskning. Temaet for seminaret var «Hva er god forskning?».

Vår travle rektor, Lucy Smith, holdt åpningstalen og tok seg tid til å følge seminaret:

­ Det som står sentralt for meg, er spørsmålet om hvorledes man får til mer god forskning. Det er blant annet et spørsmål om penger og om hvordan pengene skal kanaliseres. Skal de gå direkte til forskerne eller skal andre styre valg av temaer for forskning? spurte hun.

Det handler også om å måle hva som er god forskning. Smith fortalte at universitetet har gått inn i en dialog med Kirke- utdannings- og forskningsdepartementet om dette.

­ Et skrekkens eksempel er forholdene i England. Der tildeles forskningsmidlene ut fra en poengskala. De som har fått fem med stjerne, får midler. De som har fått to eller en, får ikke noe. Min oppfatning er at det er vanskelig å dele ut midler etter måling. Det blir lett til at man holder seg til kvantitative og ikke kvalitative kriterier.

Rektor benyttet anledningen til å fremme sin hjertesak: universitetets rolle som et fristed for grunnforskningen.

­ Universitetet skal være et sted som anerkjenner nysgjerrigheten, sa hun.


Uniforum03-97
Publisert 14. feb. 1997 15:43 - Sist endra 1. sep. 2014 13:24
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere