SMÅSTOFF

Forsiden Uniforum 02/97

Kjemi for allmennheten

I 100 år skulle 1000 spesidaler ligge urørt. Deretter kunne halvparten av rentene deles ut til noen som hadde bidratt til økt forståelse i allmennheten om vitenskapelige resultater i kjemi. Det bestemte apoteker H.C. Thaulow i 1874. Etter 1974 har legatet delt ut pris årlig.

Thaulow-prisen for 1995 og 1996 gikk til henholdsvis professor Leiv K. Sydnes ved Kjemisk institutt i Bergen og førsteamanuensis Vivi Ringnes ved Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling ved Universitetet i Oslo. Begge har i løpet av sine akademiske karrierer, ifølge juryen, vist et stort engasjement for å formidle og undervise i kjemi både i og utenfor universitetsmiljøet, på forståelig måte. VINNERE AV THAULOW-PRISEN: Leiv K. Sydnes fra Universitetet i Bergen og Vivi Ringnes ved Universitetet i Oslo ble hedret med 25 000 kroner hver for sin innsats for økt forståelse for kjemi.

Tren fotball

Fotballtreningene er i gang i regi av Bedriftsidrettslaget ved UiO. De iherdigste har allerede brukt treningstiden som er hver mandag fra 16.30-18.00 på kunstgressbanen ved Domus Athletica (det nye idrettsbygget i Gaustadbekkdalen).

Gamle og nye spillere ønskes velkommen.

Mammutsalg i Akademika

I år blir Mammut-katalogen lagt i instituttenes postkasser. Katalogene er også tilgjengelige i butikkene. Ønsker du å forhåndsbestille, kan du fylle ut bestillingskupongene bak i katalogen, og sende den til Akademika senest innen lørdag 22. februar 1997. Du mottar et kort påført ditt bestillingsnummer. Ta med kortet når du henter bøkene - mellom 11. og 15. mars, i Akademikas papiravdeling i underetasjen. Mammutsalget i bokhandelen starter mandag 10. mars 1997 kl. 9.00.

Femme-fatale-forskning i foto-format

I dette bildet har fotografen Eva Klerck Gange latt seg inspirere av femme-fatale-forskningen til universitetsstipendiat Eva Liestøl ved Institutt for kulturstudier, Avdeling for idéhistorie ved Universitetet i Oslo. Dette og flere andre forskningsfotografier kan du finne på utstillingen Fotografi (s)om forskning på Høvikodden. Utstillingen varer fram til 10. mars.

Husk skidagen 27. februar!

Husk å sette av torsdag 27. februar til den tradisjonelle skidagen. Da blir det både lang skitur fra Stryken til Oslo (busser settes opp) og skileker ved Frognerseteren. Skidagen avsluttes med den tradisjonsrike banketten på Skistua. Påmeldingsblankett kommer i posten til alle ansatte.

NB! Merk at datoen er endret fra den som er oppgitt i vårkatalogen for Bedriftsidrettslaget ved UiO. Riktig dato er altså 27. februar.

Miniutstilling om Nye UB

Når er det nye Universitetsbiblioteket innflyttingsklart? 10. oktober 1998 ifølge opplysninger som du kan finne på den lille utstillingen om byggeprosjektet. Utstillingen viser blant annet et foto av arkitektmodellen og arkitekttegninger som viser romplanene for de fire etasjene over bakken og de to etasjene under bakken .

Utstillingen befinner seg nå i 10. etasje i Administrasjonsbygningen,1. etasje i Eilert Sundts hus og i inngangshallen til Sophus Bugges hus

I slutten av februar flyttes utstillingene til Universitetsbiblioteket på Drammensveien, Helga Engs hus og Teologisk fakultet.

Barnehageopptak

Anledning til å søke opptak for sine barn har alle tilsatte i minst 3/4 stilling ved Universitetet i Oslo. Personer i rekrutteringsstillinger på alle nivåer lønnet av eksterne kilder, har adgang til å søke dersom de har minst 3/4 av sin arbeidsplikt ved UiO og betaler overhead til UiO. Med arbeidsplikt menes forskning, forskerutdanning og pliktarbeid. Søknadsfrist er 15. mars 1997. Søknadsskjema for opptak fås i Organisasjons- og personalavdelingen, Administrasjonsbygningen, 5. etasje, eller vil bli tilsendt ved henvendelse på tlf. 22 85 63 81 eller 22 85 62 25.

Universitetets Bedriftsidrettslag

(eneste lag som representerer UiO innen idrett)

FRIIDRETTEN klarte i 1996 å kjempe seg opp i 1. divisjon.

En ny oppmann for herregruppa er sårt savnet.

Det må da finnes en mann på UiO som kan påta seg denne oppgaven.

Skal vi klare å holde koken, må ha flere aktive medlemmer til våre aktiviteter i 1997.

Det er andre bedrifter som er mindre enn oss, som faktisk klarer å slå oss.

Dette må vi sammen prøve å få gjort noe med.

Er du ansatt eller hovedfagsstudent, er du velkommen som medlem (kr. 100 pr. år).

Vi trenger flere av begge kjønn på FRIIDRETTEN, både unge og veteraner,

alder ingen hindring, men ungdom er en mangelvare.

Holmenkollstafetten søndag 11. mai. Pluss en del bedriftsstevner.

Universitetslekene i Oslo 6. og 7. juni - UiT og UiB skal kjempe mot oss på UiO.

Ønsker du å bli med på FRIIDRETTEN, kan du kontakte:

Sofie A. Jakobsen PB 1087 Blindern,

eller pr. mail: sofiej@admin.uio.no

Hederspris til Næss og Skjervheim

Filosofiprofessorene Arne Næss og Hans Skjervheim er tildelt Norsk Sosiologiforenings hederspris for 1997. Tildelingen er en anerkjennelse for deres innsats for norsk samfunnsforskning.

Humanioradagene i bokform

Den som gikk glipp av noen av foredragene på fjorårets Humanioradager med tema Nytt lys på middelalderen, kan kanskje finne dem i den ferske artikkelsamlingen med samme tittel. Den er redigert av Jørgen Haavardsholm som var koordinator for arrangementet.

Også i 1995 ble foredragene fra Humanioradagene gitt ut i bokform. Den var redigert av koordinator for Humanioradagene det året, Lars Martin Fosse og bærer tittelen Gobelin Europa. Søkelys på europeisk kultur.

Bøkene kan bestilles fra Sypress forlag, Boks 2 Blindern, 0313 Oslo. Tlf: 22 46 15 71 og fax 22 60 19 93.

Ledige studieplasser ved utenlandske universiteter

Fra høstsemestret 1997 eller vårsemestret 1998 er det ledige studieplasser for studenter fra Universitetet i Oslo ved samarbeidende universiteter i utlandet.

Det gjelder følgende australske universiteter: University of Newcastle, New South Wales, Griffith University, Brisbane, Queensland og La Trobe University, Melbourne, Victoria. I Canada er det mulig å studere ved University of Alberta, Edmonton Alberta, Simon Fraser University, British Columbia (opp til cand.mag.-nivå) og University of Victoria, British Columbia. Aktuelle asiatiske universiteter er National University of Singapore, Kyung Hee University, Korea (hovefagsstudenter i statsvitenskap) og Hokkaido Tokai University, Sapporo, Japan og National University of Malaysia

I Baltikum og Øst-Europa har Universitetet i Oslo avtaler med Tartu University, Estland, The University of Latvia, Riga, Vilnius University, Litauen og Eøtvøs Loránd University, Budapest, Ungarn.

Kontakt Internasjonal avdeling, tlf 22 85 88 50.

Søknadsfristen er 14. februar 1997


Forsiden Uniforum 02/97

Publisert 3. feb. 1997 08:44 - Sist endra 1. sep. 2014 13:24
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere