­ Slå av datamaskin og lys

Uniforum 01/97

UiO kan spare 26 000 kroner i døgnet

Universitetet kan spare opp mot 20 000 kroner i døgnet på at alle ansatte og studenter slår av datamaskinen når de går for dagen. Klarer vi i tillegg å huske å slå av lyset, er 6000 kroner til spart.

AV BENTE IVERSEN

Det er ikke bare på hjemmefronten at økte strømpriser merkes. I fjor brukte universitetet nærmere 10 millioner kroner mer i strøm enn det som var budsjettert. Dette skyldes ikke at UiO sløste ekstra mye med energien, men i all hovedsak at prisene økte så mye.

Teknisk avdeling oppfordrer nå ansatte og studenter til å bli mer bevisste på sitt forbruk av strøm.

­ I dag har vi i stor grad brukt opp det teknologien kan gi oss av sparetiltak. Nå henvender vi oss til menneskene, den enkelte arbeidstaker og student, som med en litt mer bevisst holdning til strømforbruk kan spare universitetet for mange tusen kroner, sier teknisk sjef Bjørn Hov.

Energiøkonomisering (ENØK) er ikke noe nytt ved UiO. Allerede for tolv år siden ble et ENØK-prosjekt til seks millioner kroner satt i gang. I løpet av det første året var alle pengene tjent inn. I dag finner vi både sparepærer og andre tekniske innretninger som sparer strøm.

­ Vi håper å kunne endre holdningene til de ansatte, slik at lys og pc naturlig blir slått av når arbeidsdagen er over, sier overingeniør Trygve Sogn.

Et raskt overslag viser at UiO kan spare nærmere 26 000 kroner i døgnet på at folk husker å slå av lys og datamaskin.

­ Det er pc-en som er viktigst, fordi den trekker mest strøm. Lys anser jeg som mer holdningsskapende, men det gir selvsagt også uttelling.

Alle offentlige institusjoner fikk før jul en anmodning fra Administrasjonsdepartementet om å ta initiativ til å redusere kraftforbruket. En liste over strakstiltak ble sendt ut der blant annet redusering av innetemperatur, utvendig lysbruk og kontroll av driftstider for alle vifter og luftbehandlingsanlegg er nevnt.

­ Vi har i stor grad fulgt opp tiltakene, nå gjenstår det bare å få folk som arbeider her til å være med på dette sparetiltaket, sier Hov.

SLÅ AV PC-EN: Husk å slå av pc-en når du går, oppfordrer Trygve Sogn og Bjørn Hov ved Teknisk avdeling. (Foto: Xenia Isaksen)


Uniforum 01/97

Publisert 17. jan. 1997 10:54 - Sist endra 1. sep. 2014 13:23
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere