Nytt adgangskontrollsystem til tre millioner

Uniforum 01/97
I løpet av året vil alle ansatte ved universitetet bli utstyrt med et nytt nøkkelkort med bilde av seg selv.

AV GRO LIEN GARBO

­ Det systemet vi opererer med nå er overmodent for utskifting, sier sikkerhetskoordinator i Teknisk avdeling, Trond E. Eriksen. Han har ett års permisjon fra stillingen som områdeleder for å utrede sikkerheten ved universitetet.

I fjor registrerte Teknisk avdeling tyverier av datamaskiner og annet utstyr fra universitetet for til sammen 750 000 kroner.

­ Langt mer kan være stjålet uten at det har vært innrapportert til oss, sier Eriksen. Dilemmaet for universitetet er, ifølge ham, at det hittil har vært for lett å komme inn i universitetstelokaler. Dette må det gjøres noe med, uten at det går på bekostning av ønsket om et åpent universitet.

I første omgang er det ytterdørene på universitetsbygningene Teknisk avdeling vil omprogrammere til nye nøkkelkort. Men det kan også være aktuelt å benytte kort for å komme inn på institutter og avdelinger. Det nye personifiserte kortet vil først bli innført i Administrasjonsbygningen og i Niels Henrik Abels hus. Målet er at alle ansatte skal få sine kort i løpet av året, men det kan ta tid før hele universitetet er teknisk oppjustert til de nye kortene, sier Eriksen.

­ Hvorfor har dere ikke gjort noe med dette før?

­ Det har blant annet med den teknologiske utviklingen å gjøre, men det er klart at nå var tiden inne, sier Eriksen.

Slik situasjonen er nå, går mange av universitetets kort fra hånd til hånd, og det er vanskelig å føre en kontroll. De nye personifiserte kortene blir mye lettere å sperre, dersom folk mister dem.

Eriksen synes generelt at ansatte ved universitetet burde være mer «nysgjerrige» på hvem som oppholder seg i bygningene, og spørre hvem folk er ­ dersom de er i tvil.

­ Selv er jeg jo et nokså nytt ansikt i Administrasjonsbygningen, men ingen har stusset over at jeg kommer og går på ulike tider, sier han.

STUDENTKORT

Det er også planer om å lage et adgangskort for studentene ved universitetet. Dette i regi av Studentsamskipnaden. Hvordan dette skal gjøres, er ennå ikke klart. Også dette skal skje i løpet av året.

LETT Å MISBRUKE: De nøkkelkortene universitetet har nå er lette å misbruke. Men i løpet av året vil alle ansatte få mer personifiserte kort. (Foto: Xenia Isaksen)


Uniforum 01/97

Publisert 17. jan. 1997 10:54 - Sist endra 1. sep. 2014 13:23
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere