Hvorfor Bergen er best...

ForrigeInnholdNeste Uniforum 20/95

Leder for Internasjonalt utvalg ved Universitetet i Bergen, professor Beatrice Sandberg, og førstekonsulent Bjørn Einar Aas fra Internasjonalt kontor ved samme universitetet syntes det var interessant å høre hva man diskuterte i Oslo.

(Foto: Gro Lien Garbo)

­ Den diskusjonen dere holder på med om internasjonal strategi og strategiplan, minner meg om den prosessen vi var igjennom i Bergen for noen år siden, sier leder for Internasjonalt utvalg ved Universitetet i Bergen (UiB), professor Beatrice Sandberg.

AV GRO LIEN GARBO

Hun og førstekonsulent Bjørn Einar Aas fra Internasjonalt kontor

ved Universitetet i Bergen var invitert til å ta veien over fjellene for å delta på Universitetet i Oslos seminar om internasjonal strategi.

De to sier ikke rett ut at Bergen er best , men deler gjerne noen av sine erfaringer med Uniforum.

­ I Bergen har vi lagt stor vekt på informasjonsarbeid og på strukturering av ansvar. Vi har satt klare prioriteringer og vært restriktive med antall samarbeidsavtaler, forteller Sandberg.

­ Vi har bevisst valgt å prioritere å samarbeide i nettverk framfor avtaler på institusjonsnivå. Såkalt «joint-funding» mellom fagenhetene og universitetet sentralt er også et mye brukt virkemiddel, forteller Aas.

Bergen koordinerer også tolv av de17 ERASMUS-nettverkene i Norge. De har dessuten prioritert å bygge opp masterprogrammer. 15 forskjellige masterprogrammer kan UiB skilte med.

Sandberg understreker at internasjonaliseringsgevinstene i Bergen ikke har kommet over natten. UiB har alltid vært internasjonalt orientert ­ ikke minst har universitetsledelsen «tenkt internasjonalt».

­ I mange år deltok Universitetet i Bergen på internasjonale konferanser om ERASMUS, der ingen andre norske universiteter deltok. Vi har også operert med posisjoneringsmidler fra sentralt hold - før ordet var funnet opp, forteller Aas.

Aas understreker imidlertid at hva som er riktig i Bergen ikke nødvendigvis er riktig i Oslo. Enhver må finne sin egen strategi.

­ I Bergen har vi dessuten den fordelen at avstanden er kortere mellom «topp» og «bånn» enn i Oslo, sier Sandberg.

Litt overrasket ble imidlertid både Aas og Sandberg på Sundvollen-seminaret over at enkelte miljøer ved Universitetet i Oslo virker negative til masterprogrammer.

­ «Høflighetsavtaler» med andre universiteter er også et begrep jeg ikke har hørt om før på Sundvollen, sa Aas.


ForrigeInnholdNeste Uniforum 20/95

Publisert 24. jan. 1996 21:14 - Sist endra 1. sep. 2014 13:09
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere