Internasjonal idedugnad

ForrigeInnholdNeste Uniforum 20/95
«Flere masterprogrammer, en sentral stimuleringspott, «joint funding» og mer informasjon om den internasjonaliseringen som faktisk foregår ved universitetet.» Det var noen av forslagene som kom fram på et seminar om internasjonalisering på Sundvollen i slutten av november.

AV GRO LIEN GARBO

Nærmere femti personer fra forskjellige fagmiljøer og administrative enheter ved universitetet hadde takket ja til invitasjonen fra leder for Internasjonalt utvalg, rektor Lucy Smith, og direktør for Internasjonal avdeling, Sigrid Holtermann, og funnet veien til Sundvollen for å stake ut en bedre internasjonal kurs for Universitetet i Oslo (UiO).

­ Det er behov for en mer gjennomtenkt og mer helhetlig strategi, sa Smith, som understreket at hun var klar over at internasjonalisering koster.

­ Vi befinner oss ikke i en krise, men vi er ikke fullt ut fornøyde heller, sa rektor. Hun stilte spørsmål om hvorvidt det er sammenheng mellom de små og de store linjene. Smith understreket at opprettelsen av Internasjonal avdeling og av Internasjonalt utvalg har vært riktige skritt å ta.

FORSKERNE Må UT

Direktør for Studentsamskipnaden, Kjetil A.Flatin, mente at universitetet må gjøre noe konkret for å skape internasjonale miljøer og at en internasjonal strategi må være mer enn et festtale-dokument.

­ Mange eldre, kjente forskere har ikke midler til å reise ut hvis de ikke blir invitert. Vi kan sende så mange studenter vi vil ut i verden. Det hjelper ikke hvis ikke forskerne kommer ut, sa Flatin.

Dekan ved Det historisk-filosofiske fakultet, Bjarne Hodne, mente at den internasjonale ledelsen og organiseringen rettet mot studentene er bra ved UiO, men at denne er varierende i forhold til forskerne. Når det gjelder ressurser, skorter det i forhold til begge grupper, mente han.

­ En oppsummering er nødvendig ­ også av hva vi er gode på. Det er viktig å forhindre at de samme begynnerfeilene gjøres om igjen. Folk må få greie på hva Internasjonal avdeling kan hjelpe til med og hva Forskningsadministrativ avdeling kan hjelpe til med, sa Hodne, som understreket at det er vel og bra å undertegne avtaler, men at disse må hentes opp igjen og gis liv og ikke bli liggende i skuffen.

­ De fleste avtaler blir til fordi fagmiljøene tar initiativ til dem. Det er en forutsetning at fagmiljøene er interessert, sa rådgiver i Internasjonal avdeling, Olve Sørensen.

RESSURSER OG STøTTE

­ Problemet er ressurser og manglende støtte sentralt, sa dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Tore Hansen, som mente at Internasjonal avdeling er for langt «unna». Leder for Nord/Sør-utvalget, førsteamanuensis ved Klassisk og romansk institutt, Ingse Skattum, berømmet imidlertid innsatsen til Internasjonal avdeling, men syntes det heller skortet på kunnskaper lokalt.

Førsteamanuensis Trine Wilhelmsen fra Det juridiske fakultet og studierektor Harald Eriksen fra Det odontologiske fakultet illustrerte hvor forskjellige internasjonalisering kan se ut fra to forskjellige fakulteter. Mens man på jus må oversette all litteratur fra norsk, er litteraturen på odontologi gjennomgående engelsk. Derfor er også odontologi det «flinkeste» fakultetet med to mastergradprogrammer. Representant fra Studentparlamentet, Mette-Helén Efvik, selv stud.odont., tok imidlertid til orde for flere master-programmer ved universitetet.

­ Det er bare Institutt for medier og kommunikasjon, Institutt for spesialpedagogikk og Odontologisk fakultet som har masterprogrammer som fungerer, understreket hun.

Påtroppende prorektor, bestyrer for Kjemisk institutt, Knut Fægri understreket at internasjonalisering koster penger.

Han ønsket seg flere post.doc.-stipendiater til universitetet og etterlyste også en analyse over hva UiO egentlig får igjen av EU-midlene, som «det er et press fra sentralt hold på å søke». Avtroppende prorektor tok til orde for «joint funding», der fagmiljøene må spytte i sin del av finansieringen for å få støtte sentralt.

Flere mente at universitetet må få faste gjesteboliger for at det skal bli enklere for fagmiljøene å ta imot gjesteforskere.


ForrigeInnholdNeste Uniforum 20/95
Publisert 24. jan. 1996 21:14 - Sist endra 1. sep. 2014 13:09
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere