Ett verdensrom, flere sivilisasjoner

ForrigeInnholdNeste Uniforum 16/95

Professor Aksnes ved Institutt for teoretisk Astrofysikk får mange spørsmål om ufoer selv om spesialfeltet for han og instituttet er solfysikk. Refraktoren (stjernekikkert) til venstre og teodolitten (brukt til å stedfeste stjerners posisjon) kommer fra det gamle observatoriet i hagen bak Universitets bibloteket. (Foto: Ståle Skogstad)

­ Strengt nøytralt finnes det liv på andre planeter, sier professor Kåre Aksnes. Men han har ingen tro på fysisk kontakt med andre sivilisasjoner.

AV HåKON FENSTAD

I forbindelse med Den internasjonale astronautiske kongressen på Sjølyst i begynnelsen av oktober ble temaet om utenomjordisk liv igjen brakt på banen. Til kongressen var forskere fra SETI-prosjektet (Search for Extra Terrestrial Intelligence) invitert. Dette er et forskningsprosjekt i USA, der man lytter etter radiosignaler fra verdensrommet. Professor Kåre Aksnes ved Institutt for teoretisk Astrofysikk deltok også på kongressen i denne forbindelse.

­ Det er himmelvid forskjell på å lytte etter radiosignaler fra verdensrommet og det å tro at man kan få besøk, stresser Aksnes.

ANDRE SIVILISASJONER

I sitt resonnement om liv på andre planeter enn vår egen, baserer professor Aksnes seg på sannsynlighet.

­ Hvis man ikke har en religiøs overbygning og tror på «et utvalgt folk», men derimot følger et strengt nøytralt tilsvarenhetargument, bør det finnes en hel drøss individer som er i stand til å tenke og sende og motta radiosignaler, sier Aksnes.

­ Det er 200 milliarder stjerner bare i vår melkevei, og mange av dem er så store som vår sol, og derfor har muligheten til å ha et tilsvarende planetsystem som vårt, rundt seg, sier han. Derfor er SETI-prosjektet mer seriøst enn det å lete etter Loch Ness uhyret.

IKKE FYSISK KONTAKT

­ Men fysisk å komme til oss eller omvendt, krever så ekstreme hastigheter og energi, at det er bortimot utelukket. Radiokontakt er eneste realistiske mulighet. Nærmeste planet på størrelse med vår sol er 11 lysår unna. Det gir en responstid på 22 år fra man sender signaler ut i rommet, sier han.

I tillegg til at ufo-besøk er energimessig umulig, anser ikke Aksnes ufoer som noe seriøst forskningsfelt, fordi det ifølge ham er for uensartet. I løpet av et lengre forskningsopphold i USA jobbet han med å identifisere observasjoner.

­ Legfolk tar feil av stjerner og planeter. De har ikke kunnskap om når de dukker opp og deres lysstyrke, sier han.


ForrigeInnholdNeste Uniforum 16/95

Publisert 24. jan. 1996 21:12 - Sist endra 1. sep. 2014 13:06
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere